Op basis van de Woningwet 2015 maakt de gemeente Velsen samen met o.a. de woningcorporaties jaarlijks afspraken over wie wat doet aan het beleid met betrekking tot wonen in de gemeente. Die afspraken noemen we de Prestatieafspraken.
En donderdag ging de sessie hierover!
Fracties konden hun opmerkingen en wensen delen met de wethouder, die deze samen met de corporaties in de prestatieafspraken kan opnemen.
Er waren al 6 thema’s opgegeven die belangrijk zijn zoals beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, wonen met zorg, leefbaarheid en zorg.
Allemaal thema’s die uitermate belangrijk zijn. De inspreker de heer Van Opijnen van de huurdersraad van het Woningbedrijf Velsen verwoordde het ook goed. Hij benoemde thuis zijn, dat het je het gevoel geeft, ja ik hoor hier, hier ben ik thuis. Heel belangrijk, iets dat ook Velsen Lokaal zeer belangrijk vindt, net zo goed als leefbaarheid in de hele gemeente. Beschikbaarheid en betaalbaarheid zijn ook belangrijke thema’s. Maar dat betekend niet dat er alleen maar sociale woningbouw moet zijn. Ook de volgende stap die mensen willen maken in hun woon carrière, zoals een ruimere woning en misschien ook wel duurder omdat men met 2 personen vaak teveel verdient voor de sociale woningbouw en misschien niet voldoende om iets te kopen. Voor die groep is de middelhuur zeer noodzakelijk en belangrijk. Waar hoop je op in de wijken: de Magic mix.
Lijkt een toverwoord, maar het is een manier op de opbouw van wijken en buurten zo in te richten dat er allerlei soorten woningen komen, waar verschillende doelgroepen hun ideale woning kunnen hebben en zodoende de leefbaarheid in de wijken vergroot. Maar dan moet je wel op een lege ruimte kunnen beginnen. En daar is een probleem. In het project van Pont tot Park is er de mogelijkheid om woningen te vernieuwen en toe te voegen, maar dan is het uitermate teleurstellend dat het Woningbedrijf Velsen heeft aangegeven de woningen in het centrum de eerstkomende tijd alleen te willen verduurzamen. Daardoor vallen de mogelijkheden voor toevoegen van woningen, laat staan de magic mix te realiseren, weg.
Wat vindt Velsen Lokaal?
We moeten met z’n allen denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Laat de gemeente het voorbeeld geven en de plekken die in de gemeente en met name in het centrum van IJmuiden al decennia lang leeg en braak liggen bebouwen om zodoende woningen toe te voegen. Woningen waar we met z’n allen van weten dat men er om staat te springen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
Doe wat in Velsen Noord.
Het verpauperd. Zie winkelstraat Wijkerstraatweg. Wonen te veel Polen. En daar is gewoon vies bij de winkels. Al deze mensen hebben geen binding met het dorp. En komen te veel. Dit kan niet zo doorgaan.Ook statushouders wordt geen begeleiding gegeven. Dekens voor de ramen. Folie en tuinen en zo worden niet onderhouden.
Ook om de hoek Wijkerstraatweg en Strating plantsoen ook . Ook de straten zien er niet uit.
Bijvoorbeeld in Emmeloord waar ik regelmatig kom wordt alles netjes onderhouden.
Komt regelmatig een veger door de straten. Stoepen worden onkruid vrij gemaakt door een machine. Velsen Noord niets.
Woon hier ruim zestig jaar en het holt achteruit. Doe er wat aan.
Het schoonhouden van de openbare ruimte is niet direct een onderwerp in de prestatieafspraken. En ook valt en staat dat met hoe bewoners er zelf mee omgaan. Voor wat betreft uw opmerking over Polen. Ik weet niet of dit eigenaren of huurders van een corporatiewoning of dat zij wellicht particulier huren. Soms moet binding ook groeien.
Wij hopen dat met de afspraken die er nu zijn en de mogelijkheden met het extra budget en de ideeën van de bewoners zelf, maar uiteraard ook de waardevolle inzet van een ieder dat Velsen-noord weer leefbaar voor iedereen word.
In de prestatieafspraken worden afspraken gemaakt over de sociale volkshuisvesting, de sociale huur. Het Rijk bepaalt wie recht heeft op een sociale huurwoning. Voor de lokale overheden en corporaties is dus maar een beperkte ruimte om daar vanaf te wijken.
Voor de huurdersraden is de onderhandelingsruimte de afgelopen jaren afgenomen omdat er al heel veel wordt vastgelegd in nationale, provinciale en regionale afspraken. Dat heeft tot effect dat de sociale huurder heel weinig merkt van wat er daadwerkelijk bereikt wordt in die prestatieafspraken. Zo werd het een papieren tijger in een lijvig boekwerk.
Deze keer is voor een andere insteek gekozen, namelijk de insteek van de huurder. Wat voelt de huurder van deze afspraken? Hoe kunnen we deze concreet maken, meetbaar maken, en vooral ook de resultaten zichtbaar maken voor de huurders.
Bouwen op leegstaande plekken in Velsen is een goed begin. Het is concreet, meetbaar en zichtbaar. Maar door vooral te focussen op het centrum van IJmuiden bereiken we geen goede spreiding van sociale huur binnen alle woonkernen van Velsen. De huurdersraden pleiten al jaren voor meer spreiding, juist om de leefbaarheid in vooral Velsen noord en IJmuiden te verbeteren.
Er wordt regelmatig gesproken over de “woon carrière”. In de sociale huur is daar echter weinig ruimte voor, zeker in de huidige woningmarkt. De sociale huurder heeft weinig keuzes, en beschikt niet over de financiële middelen om alle woonwensen waar te maken.
Waar John van Opijnen zo prachtig heeft verwoord hoe belangrijk het is om je ook ergens thuis te kunnen en mogen voelen, en het gevoel te hebben “ik hoor hier”, is een belangrijke basis voor huurders. Maar… waarschijnlijk kennen we allemaal wel voorbeelden van huurders waarbij de omstandigheden veranderden, en zij hun huur niet meer konden betalen, of hun thuiswonende kinderen eruit moesten zetten omdat anders uitkering gekort of stopgezet werden van de ouder. Of dat alleenstaande senioren nog een eengezinswoning bezet houden waar die al een leven lang in woonde, en door de omgeving weggepest wordt omdat die woning zo hard nodig is op de woningmarkt. Of alleenstaande vaders, een groep die vaak vergeten wordt, die in het weekend de kinderen krijgen, maar in een klein 2-kamer appartementje wonen en die kinderen daar nauwelijks kan ontvangen. Geen recht op toeslagen, betaalt een substantieel deel van zijn inkomen aan alimentatie, krijgt met een beetje pech zelfs nog een inkomensafhankelijke huurverhoging, en die leeft dan op bijstandsniveau of lager. Deze groep kan geen kant op. En zo zijn er meer voorbeelden. Hier is geen sprake van een woon carrière.
Een goede mix moet worden bereikt door levensloopbestendig te bouwen, geschikt voor zowel de starter als de senioren. Een groot deel van de woningzoekenden wil zich in een “nieuwe” woning settelen en niet bang hoeven zijn dat zij moeten verhuizen omdat hun omstandigheden wijzigen of er weer regelgeving gewijzigd wordt.
Let wel: iemand die 30 jaar geleden een woning gekocht heeft voor een mooi prijsje, wordt ook niet verzocht een nieuw huis te gaan kopen omdat de hypotheek afbetaald is en diegene te goedkoop, of als alleenstaande in de woning woont.
De (sociale) huurmarkt is kapot geregeld, en huurders hebben net zoveel woonzekerheid nodig als kopers. Helaas wordt de regelgeving echter vooral bedacht door mensen die zelf weinig of geen ervaring in de sociale huursector hebben.
Wij kunnen uren vullen met voorbeelden uit de praktijk.
En daarom zijn die prestatieafspraken deze ronde belangrijker dan ooit: de huurder moet weer vertrouwen krijgen in hun corporaties en hun lokale overheid en de huurdersraden in Velsen doen hier hun uiterste best voor!
Hartelijk dank voor uw waardevolle toevoeging!