Sluizenroute IJmuiden voorlopig niet open

Weer komt Rijkswaterstaat een belofte niet na. Eind vorig jaar beloofde RWS om uiterlijk in het tweede kwartaal van 2022 een proef te starten met gemotoriseerd verkeer over de sluizenroute. Afgelopen week meldde RWS die belofte niet na te komen, na aandringen van de gemeente Velsen. Velsen Lokaal vindt dit een schoffering van onze inwoners, bedrijven, het college en van de gemeenteraad.

Rijkswaterstaat onbetrouwbare partner

Voor de zoveelste keer laat RWS de gemeente Velsen, haar inwoners en bedrijven in de kou staan. Problemen met de tunnels, slecht georganiseerd onderhoud, de bouw van de zeesluis met alle overlast en gevolgen van dien voor Velsen. De lijst met klachten over RWS blijft maar groter worden, nu weer een belofte niet nagekomen wordt. De sluizenroute gaat voorlopig niet open voor gemotoriseerd verkeer. Dat nieuws kreeg het college vorige week en de gemeenteraad deze week te horen. Op aandringen notabene van het college zelf.

RWS nam niet de moeite om de gemeente uit eigen beweging proactief te informeren. Gezien de historie van niet nagekomen beloften, slechte voorbereiding van onderhoud, achterstallig onderhoud, problemen met de tunnels is er voor ons maar één conclusie mogelijk: RWS blijkt een onbetrouwbare partner en overheidsorganisatie. Wij vinden dat onacceptabel en zijn blij dat het college nu de hulp van de Minister van I&W Mark Harbers heeft ingeroepen.

Hulp van gemeente en raad niet opgepakt

Het college schrijft in zijn bericht aan de raad het volgende: “De gemeente Velsen heeft zich in de overleggen met RWS altijd bereid getoond om de opening en de bijbehorende maatregelen voor elkaar te krijgen. Zowel op verkeerstechnisch en organisatorisch gebied als ook wat betreft informatievoorziening. Constructief ingestoken en gericht op het koersen op de afgesproken pilotperiode. Daaruit is naar nu uiteindelijk blijkt weinig tot geen concrete reactie of een helder afwegingskader naar voren gekomen bij RWS.

Ook de gemeenteraad heeft tijdens een bezoek aan het sluizencomplex in mei suggesties en tips meegegeven. RWS heeft tijdens dat overleg met geen woord gezegd dat de sluizenroute dat kwartaal niet open zou kunnen. Wat Velsen Lokaal betreft had de proef gewoon kunnen starten. Want daarmee kun je de complexe verkeerssituatie in de praktijk goed monitoren en op basis daarvan aanpassingen doen.

RWS gooit het nu op een argument dat daarvoor verkeersregelaars nodig zijn, die € 1,5 miljoen zouden kosten. Wij vinden dat merkwaardig, omdat die verkeersregelaars er nu al staan. Werkverkeer mag namelijk wel over de route rijden. Als fractie voelen wij ons geschoffeerd door RWS. Het college biedt nu proactief aan om na de zomer een bijeenkomst met RWS te organiseren voor een gesprek tussen RWS en de raad. In de brief aan RWS geeft het college aan hiervoor een moment in overleg met de agendacommissie te willen plannen.

Reactie wethouder Bram Diepstraten

In de IJmuider Courant van vandaag uit wethouder Bram Diepstraten zijn teleurstelling over de houding, gedrag en het patroon van Rijkswaterstaat. Bram verwoordt in het artikel hoe de gemeente Velsen zich keer op keer niet gehoord voelt. En waarom dat nu leidt tot een brief aan de minister.

Hoe nu verder met de sluizenroute in IJmuiden?

Velsen Lokaal vindt dat RWS zich aan zijn belofte moet houden. De sluizenroute moet open voor gemotoriseerd verkeer. Wij hopen dat de minister zijn helpende hand biedt. Als er geld voor nodig is, mag hij best een keer de portemonnee opentrekken voor Velsen. Onze bereikbaarheid staat al langer onder druk. Dan gaat het niet alleen om de sluizenroute, maar vooral om de tunnels en de A22 en de A9. Wij pleiten al langer voor een Velser Verbinding, een verbinding die verkeersinfarcten in de IJmond kan voorkomen. De verbinding maakt het mogelijk om vanaf IJmuiden en Velserbroek de A9 en de Wijkertunnel direct te bereiken. Er moet snel boter bij de vis!

3 antwoorden
 1. Maria Verschoor
  Maria Verschoor zegt:

  En dan fiets ik over de sluizen op een doordeweekse dag: Geen fietsen en geen boten te bekennen. Een verdwaalde wandelaar met een fototoestel hooguit. Maar wel verkeersregelaars, die zich een ongeluk staan te vervelen! Open die sluizen! Gemeente Velsen: voer de druk op richting RWS!!

  Beantwoorden
  • Joost Bleekman
   Joost Bleekman zegt:

   Hoi Maria,
   Wij zijn het volledig met u eens. Er is door alle partijen in de raad een agendaverzoek ingediend om op korte termijn met Rijkswaterstaat in gesprek te gaan over de manier waarop zij omgaan met de
   sluizenroute en welk effect dat heeft op het vertrouwen van de inwoners van Velsen in
   de overheid, waar de raad van Velsen ook onderdeel van is.

   Beantwoorden
 2. Arend
  Arend zegt:

  Wanneer gaat die sluizenroute nou een keer weer open voor gemotoriseerd verkeer?

  Eerst werd er nog van alles beloofd, maar blijft al een tijdje erg stil! nog een paar dagen en het is al weer 2023.

  Gaat die route uberhaupt nog open?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *