Uitdaagrecht voor Velsenaren.

Zie je iets in jouw omgeving en denk je: hmmm, de gemeente schoffelt daar wel eens, maar kan ik dat onderhoud van ons plantsoentje met mijn buurtbewoners niet zelf doen? Als de gemeente het doet, dan moet dat toch ook geld kosten? Kunnen wij dat geld krijgen en afspreken met de gemeente, dat wij het onderhoud zelf willen doen?
Dat kan binnenkort als de gemeenteraad instemt met het uitdaagrecht. Want zo heet dit.

Het uitdaagrecht komt voort uit de participatiewet. Iedere gemeente krijgt de keuze om het in te voeren. En dat past naadloos aan bij de ambitie van Velsen Lokaal om nog meer mogelijkheden te krijgen, waarbij de inwoners directe zeggenschap krijgen over hun leefomgeving.

Wat is het uitdaagrecht:

Het uitdaagrecht ligt niet bij de gemeente, maar komt vanuit de inwoners zelf. Dat geen onder andere het voordeel,  dat kennis en vaardigheden van inwoners en maatschappelijke organisaties beter benut worden. Het geeft hen meer eigen verantwoordelijkheid en het kan leiden tot o.a. ontmoetingen met buurtgenoten. Het uitdaagrecht is iets anders dan burgerinitiatieven. Bij dit recht gaat het om het overnemen of anders uitvoeren van een gemeentelijke taak. Deze taak moet dan ook opgenomen staan in de gemeentelijke begroting.

Velsen Lokaal heeft met ChristenUnie, D’66 en Groenlinks het initiatief genomen om het uitdaagrecht door de gemeenteraad te laten vaststellen voor een proefperiode van 2 jaar. Tijdens een sessie hebben wij aan de overige raadsleden tekst en uitleg gegeven hoe we tot dit initiatief zijn gekomen. In de afgelopen maanden voerden wij namelijk gesprekken onder leiding van het landelijke Netwerk Right to Challenge (uitdaagrecht) met maatschappelijke organisaties en bewoners. We namen kennis van de successen in Aalsmeer (Seringentuin), Gouda (Suppende bewoners, die de grachten schoonhouden), inrichting van de Schepenstraat in Rotterdam en zo voorts.

Tijdens de beeldvormende sessie bleek dat de meerderheid van de raadsleden erg enthousiast werd. Jammer dat VVD en LGV dat gevoel niet deelden en veel beren op de weg zagen. Voor nu zal het college gaan reageren op dit raadsinitiatief. Daarna zal het initiatief nogmaals voorgelegd worden aan de Raad met de vraag om het vast te stellen. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om er goed mee aan de slag te gaan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *