De eerste Kinderraad is een feit!

Op een vrijdagochtend, 19 april, stond het gemeentehuis in het teken van de eerste Kinderraad in de Gemeente Velsen! Via het John van Dijk fonds, opgericht om jongeren en politiek te verbinden, presenteerden zes basisscholen hun idee in de raadszaal. Deze ideeën zijn bedoeld om iets te verbeteren in de Gemeente. Het gekozen plan wordt met een budget van € 5.000,- uitgevoerd.


Wat waren de ideeën?
Voordat er gestemd werd, gingen de kinderen in debat over hun ideeën. Net als bij een echte gemeenteraad.
De basisscholen lieten op een creatieve manier allemaal een terugkerend onderwerp zien; meer groen en minder afval in de Gemeente. De ene school pleitte voor meer hondenpoep opruimbakken, de anderen weer voor groenere schoolpleinen en een activiteiten dag in het bos. Na het stellen van vragen en het mogelijk samenwerken van scholen, was het tijd voor de stemming. Met een kleine meerderheid won Het Kompas met hun idee voor een activiteiten dag in het bos! Het was  voor hun nog niet uitgesloten om wat ideeën te combineren.

Het kennismaken met Gemeenteraad
Namens het John van Dijk fonds ben ik als raadslid van Velsen Lokaal verantwoordelijk geweest voor het organiseren van de Kinderraad. Ik begeleidde de basisscholen bij het spel ‘Democracity’ in onze raadzaal. Democracity is een interactief spel voor kinderen om kennis te maken met de dynamiek van een gemeenteraad.

Velsen Lokaal vindt het belangrijk dat kinderen op een leuke manier kennis maken met de politiek. Ze leren dat niet alleen elkaar te overtuigen maar juist naar elkaar te luisteren belangrijk is en dat samenwerking voor mooie besluiten kan zorgen.

Velsen Lokaal kijkt uit naar de uitvoering van het besluit van deze Kinderraad voor een activiteiten dag in het bos.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *