Op 11 december was er in het gemeentehuis van Bloemendaal een zeer interessante VNHG-bijeenkomst over regionale samenwerking in de asielopvang. De opkomst was groot. Velsen was daarbij als gemeente zeer goed vertegenwoordigd. Logisch ook, gezien de grote mate waarin onze gemeente deze opvang verzorgt en de commotie hierover.
Er is uitgebreid gesproken over het feit dat we regionaal erg goed in staat zijn om op allerlei vlakken constructief samen te werken, maar dat dit op het asiel-onderwerp helaas maar weinig tot stand komt. En dat is echt jammer. Uit voorbeelden blijkt dat – wanneer we regionaal gezamenlijk de puzzel leggen en kijken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden-, er opeens heel veel mogelijk wordt. Denk aan onderlinge uitruil, onderhandelingsmogelijkheden en de gemeentelijke bijdrage kunnen leveren op een wijze die ook er bij past.
Voorspelbaarheid en geen paniekvoetbal
Tijdens de paneldiscussie kwam aan bod wat daar allemaal voor nodig is: vertrouwen in het democratische proces, een betrouwbare overheid, volkshuisvesting, politieke daadkracht, lef om knopen door te hakken en een goed voorzieningen niveau. Meer voorspelbaarheid in het verhaal is hierin cruciaal. Je moet als gemeente tijdig helder hebben wat er voor de toekomst qua opvang van je verwacht wordt. Dit moet niet ieder jaar een aantal malen worden bijgesteld. Van de 44 gemeenten in Noord Holland hebben nu 17 gemeenten een vorm van opvang. 20 hebben niets en met 7 is men in gesprek. De verwachting voor 2024 is dat er 15.000 plekken nodig zijn en we hebben er nu maar 8000. Het probleem is daarmee evident! Het COA werkt momenteel heel hard aan het realiseren van 41.000 vaste opvangplekken die als vaste voorraad zullen dienen. De provinciale regietafels zijn hierbij erg belangrijk, aldus Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA. Hij legde ook uit waarom het COA toch steeds weer met verzoeken bij onder andere Velsen aanklopt. Omdat ze nog steeds dringend op zoek naar noodopvang locaties zijn, is het logisch om juist bij die locaties, waar het allemaal goed gaat, toch de gemeente weer te benaderen met de vraag of er dan niet toch een verlenging mogelijk is…. Dit probleem zal pas opgelost zijn, zodra er een behoorlijke vaste voorraad aan opvangplekken is gerealiseerd. De kleinst mogelijke hoeveelheid voor een zelfstandige opvanglocatie was volgens hem een locatie voor 150 personen.
Wat vindt Velsen Lokaal
We zijn blij dat er aan een structurele oplossing van dit probleem wordt gewerkt. Het blijft wel tragisch om vast te stellen dat we in 2015 voldoende opvangplekken hadden, maar dat het Rijk deze door opportunisme zelf heeft afgebroken. Een betere regionale samenwerking juichen wij toe. Wij hopen echt dat ook onze buurtgemeenten de handschoen oppakken en dat we in gezamenlijk overleg tot een reële en eerlijke verdeling van dit probleem kunnen komen, waarbij we ook oog houden voor elkaars mogelijk- en onmogelijkheden. Omdat er onlangs ook een amendement van de SP over de spreidingswet is aangenomen. Nu is het de vraag of de wet in januari 2024 door de 1e kamer wordt behandeld. Dit gelet op de recente uitspraak van de VVD in de Tweede Kamer. De VVD roept op om de spreidingswet weer in te trekken. Maar komt die wet er wel, dan zal bij de spreiding van asielzoekers ook worden gekeken naar de belastbaarheid van specifieke woonwijken. Dit vindt Velsen Lokaal een goede ontwikkeling, want wat ons betreft is de belasting voor Velsen Noord inmiddels wel richting haar uitersten bereikt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!