Sessie regionaal kader Beschermd Wonen

Met het regionale kader Beschermd Wonen doen we “Lokaal wat kan, en regionaal wat moet”. De cliënt staat centraler en inwoners met een psychische kwetsbaarheid kunnen zo gewoon en thuis mogelijk wonen in hun eigen omgeving.

Waar gaat het regionaal kader Beschermd Wonen eigenlijk over?

Ondersteuning is gericht op inclusie, participatie en zelfredzaamheid, aangevuld met informele steun uit de lokale omgeving. Zo blijft het betaalbaar en toekomstbestendig.  Vanuit de doordecentralisatie stappen we steeds meer over vanuit het Beschermd Wonen in zorginstellingen, op uiteenlopende woonvarianten midden in de samenleving. Ambulantisering noemen we dit.  

Financiën 

Vanaf 2023 worden met de alle gemeenten stapsgewijs zelf financieel verantwoordelijk voor de taak Beschermd Wonen. Het gemeentelijk budget voor de cliënten die nieuw instromen loopt in tien jaar tijd op van ongeveer 500.0000,- tot  bijna 5 miljoen euro en het regionale budget loopt juist af. 

De verwervingsstrategie

De huidige contracten voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang lopen op 1 januari 2023 af en de 8 gemeenten trekken samen op om deze voorzieningen gezamenlijk in te kopen. De verwervingsstrategie beschrijft op hoofdlijnen wat de gemeente wil bereiken met de inkoop. We gaan niet inkopen per aanbieder, maar voor een dekkend zorgaanbod. Niet alleen cliëntgericht, maar ook wijkgericht.  We kiezen bij de inkoop voor een vorm die samenwerking stimuleert. De gemeente doorbreekt stigma’s rondom psychische kwetsbaarheid. 

Mening van Velsen Lokaal

Er is voldoende draagvlak voor het kader omdat de organisaties, WMO- en Participatieraden en cliënten goed bij de maak van dit kader zijn betrokken. Zij pleiten voor meer ruimte voor flexibiliteit, ontwikkeling en innovatie. Blijf met elkaar in gesprek. Verlaag de administratieve lasten. Om te kunnen sturen op doelen moeten resultaten concreter zijn. Door extra te sturen op het inzetten van tijdige en passende ondersteuning kan instroom in een voorziening voor Beschermd Wonen mogelijk worden voorkomen.  Velsen Lokaal vindt het opnemen van hun aandachtspunten belangrijker dan die van onszelf. Zij praten vanuit de praktijk en daar moet het ook gaan gebeuren!

Onze zorgen rond het Beschermd Wonen

Velsen Lokaal maakt zich zorgen om de financiële risico’s: kunnen we de zorgkosten wel dekken? Het verdeelmodel kan anders uitvallen door bijvoorbeeld meer cliënten. Ook gaat een deel van de WMO-budgetten nu naar de Zorgkantoren voor de Wet langdurige zorg. Dit mag niet ten koste gaat van het budget voor Velsen.  In het Gemeenschappelijk Orgaan zijn afspraken gemaakt over het delen van de financiële risico’s. We reserveren in een vereveningsfonds, om financiële risico’s op te kunnen vangen. 

Meer acceptatie en inclusie van mensen met psychiatrische of psychosociale kwetsbaarheden is noodzakelijk voor het wonen in de wijk. En dat is er niet zomaar. Betrek omwonenden actief bij het proces en voorkom onnodige escalaties. Trek lering uit de weerstand bij de Skaeve Huse aan de Broekeroog in de Velserbroek. Het valt of staat bij draagvlak vanuit de omgeving. En onbekend maakt onbemind, dus zet in op interventies in de buurt ter bevordering van begrip, acceptatie van de cliënten. Zeker als deze ‘onbegrepen gedrag’ laten zien of overlast veroorzaken. 

Het tekort aan personeel in de zorg is ontstaan door de kortere opnames, wachtlijsten en de toename van veiligheidsincidenten. Steeds minder mensen willen dit werk doen. En zonder zorgmedewerkers, hebben al onze afspraken en plannen weinig zin. Hoe zorgen we ervoor dat we als Velsen hierop kunnen blijven sturen?  We zien de verdere uitwerking van het lokale beleid en de lokale toegang tot het Beschermd Wonen daarom met belangstelling tegemoet.

Wil je de sessie terugzien? Klik dan HIER

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *