Weekendoverpeinzing: het coalitieakkoord – juist daarom Velsen Lokaal

Vandaag verscheen het coalitieakkoord van D66Velsen, VVD, LGV, PvdA en CDA onder de titel ‘Samen verder bouwen aan Velsen’. Een bewijs dat politieke vernieuwing anno 2014 voor Velsen kennelijk nog een brug te ver is.

coalitiedenk-680x498Het akkoord is vooral een intern stuk, niet echt geschreven voor de burger die op 19 maart naar de stembus ging. Bij het lezen van die ruim 5 pagina’s bekruipt mij bijna het gevoel dat het ‘copy/paste’ was van 4 jaar geleden. Het is een ritueel stuk, zelfs ‘geen stok’ om mee te slaan richting de coalitie, want er staan nauwelijks concrete zaken in.

Nu zult u wellicht zeggen: ‘Velsen Lokaal, stop nou eens met mopperen, lever zelf eens een constructieve bijdrage’. U heeft natuurlijk gelijk, ik was zelfs deze weekendoverpeinzing al begonnen met het positieve bericht dat we vanaf de fractievergadering van afgelopen donderdag weer volop aan de slag gaan, immers de burgers die op Velsen Lokaal hebben gestemd, verdienen gewoon onze aandacht de komende vier jaar, oppositie of niet.

Maar halverwege mijn opbeurende verhaal – dat mocht wel na twee weken ‘rouwverwerking’ – rolde het coalitieakkoord binnen. Tja, dat werd dus opnieuw beginnen aan de overpeinzing, want ik weet bijna zeker dat velen een reactie op dit stuk verwachten. Nee, het wordt echt geen klaagzang, er valt weinig aan te merken op dit stuk, want het zijn zulke algemene volzinnen, dat er nauwelijks wat mee te doen is.

Hoe zouden wij dat dan gedaan hebben? Weet u, het zou heel mooi zijn geweest als de partijen hun programma’s eens puntsgewijs naast elkaar zouden leggen. Elke partij heeft immers hard gewerkt aan een eigen programma, waarmee al dan niet stemmen zijn verkregen. Bij de coalitie onderhandelingen zou dan gewoon puntsgewijs kunnen worden afgevinkt wat elke partij wel of niet ‘scoort’ in het uiteindelijke akkoord.

Veel onderwerpen uit vele programma’s hebben nogal wat overeenkomsten, ja ik geef toe, ook binnen de huidige coalitie keuze. Vervolgens kun je op basis daarvan een concreet actielijstje maken met punten waar je dan met z’n vijven voor staat. En elke burger kan dan op basis van dat lijstje zien, wie er waar heeft ‘gehandeld’ of op zijn minst ‘water bij de wijn’ heeft gedaan. Pas dan geef je je kiezer een duidelijk beeld van wat er inhoudelijk van een stem is overgebleven.

Dat is wat Velsen Lokaal bedoelt met #verantwoordvooruit met #minderpolitiek. Niet 5 pagina’s maar 1 pagina met heel concrete punten, daar waar mogelijk voorzien van een start- en einddatum en de naam van de verantwoordelijk wethouder. Dan kan de raad dat lijstje mooi bijhouden en tussentijds vragen naar de status van het één of het andere plan. Met het nu voorliggende akkoord kan je niemand ergens echt direct op aanspreken.

En dat beste burger, is zo langzamerhand de standaard geworden binnen de politiek. Europees, landelijk, provinciaal, maar ook lokaal. Rapporten, akkoorden, visies, nota’s. Stuk voor stuk prima uitgangspunten, maar allemaal helaas te weinig concreet. De raad gaat voor de hoofdlijnen wordt er dan gezegd, pas op dat je je niet met de uitvoering bemoeit, dat is aan de ambtenaren. Maar als die hoofdlijnen geen duidelijke ‘ankerpunten’ bevatten, wat blijft er dan nog over? Ik weet het antwoord: #meerpolitiek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *