Streep door de Perspectiefnota

De gemeente Velsen zit momenteel financieel behoorlijk krap. Tijdens de laatste begroting moest de gemeenteraad zware bezuinigingen doorvoeren die ons allemaal raken. Tegelijk is dat effect slechts beperkt, omdat een groot deel van de inkomsten vanuit het Rijk onze kant op komt. En laat juist daar nu voor 2021/2022 het probleem zitten.

Belangrijkste moment van het jaar

Zo’n tien jaar geleden werd de Perspectiefnota ingevoerd als politiek hoogtepunt van het jaar. Deze behandelen we in juni en geeft een doorkijk naar de begroting. In juni maken we als raad dus al keuzes, die het college dan in de begroting voor het volgende jaar kan verwerken.

Keuzes in 2021

Het is niet toevallig dat we in juni altijd de Perspectiefnota behandelen. Tegen die tijd heeft het Rijk dan namelijk al bekend gemaakt via de meicirculaire hoeveel geld wij van het Rijk mogen meenemen in de begroting. Dan weten we dus de speelruimte voor eventueel nieuwe plannen of weten we hoeveel we moeten bezuinigen. Dat vormt dus de basis voor de keuzes die wij maken.

Door de Tweede Kamer verkiezingen dit jaar en de onduidelijkheid over een mogelijke coalitie, bestaat ook veel onduidelijkheid over hoeveel geld er naar de gemeentes gaat dit jaar. Dat is namelijk afhankelijk van beleidskeuzes die het kabinet maakt. Het demissionaire kabinet wil/kan/mag die keuzes niet maken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Slide uit presentatie Wethouder Verwoort

Beleidsarme Perspectiefnota

Het voorstel van het college was om dit jaar een zogenaamde beleidsarme Perspectiefnota vast te stellen. Dat betekent dat we alleen kijken naar de zaken die sowieso wel geld kosten, omdat we daarover al eerder keuzes hebben gemaakt (autonome ontwikkelingen). De raad maakt dan nog geen keuzes over nieuwe plannen of eventuele bezuinigingen. Dat moment schuiven we door naar de begrotingsbehandeling in november. Vanaf september gaan raad en college dan met elkaar in gesprek over de mogelijke scenario’s, waarbij we hopen dat er dan wel voldoende duidelijkheid is over hoeveel geld we van het Rijk krijgen.

Is de Perspectiefnota zinvol?

Tijdens de sessie op 22 april liet Velsen Lokaal weten dat wij alleen keuzes willen maken op basis van feiten en dat speculeren op basis van allerlei scenario’s wat ons betreft verloren tijd is. Ook stelde Velsen Lokaal de vraag aan de rest van de raadsleden in hoeverre de behandeling van de Perspectiefnota dan nog wel zin heeft. We nemen dan immers alleen een besluit over zaken die we al eens besloten hebben.

Na enig debat was de hele raad het unaniem met Velsen Lokaal eens: een perspectiefnota behandelen in 2021 heeft geen zin. Dit jaar dus geen perspectiefnota. We hopen van harte dat we in september voldoende beeld hebben van de inkomsten vanuit het Rijk, zodat we bij de behandeling van de begroting weloverwegen keuzes kunnen maken.

Meer lezen over dit dossier, of de sessie terugkijken? klik dan HIER.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *