Jeugdzorgaanbieders maken buitensporige winsten

6 op de 10 jeugdzorgaanbieders maken (veel) meer dan 10% winst, terwijl binnen de zorgsector 3 tot 7% winst de norm is. Een normale winst duidt er op dat het geld daadwerkelijk aan zorg wordt besteed.

Een aantal jeugdzorgaanbieders maakt zelfs meer dan 20% winst. Vooral aanbieders met een omzet tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro maken de hoogste winsten, met uitschieters van 50% of meer. Dit zijn veelal aanbieders voor dyslexie, zorgboerderijen en gezinshuizen.

Bij bijna 1 op de 5 jeugdzorgaanbieders is sprake van onrechtmatigheid. Een aantal aanbieders heeft zijn jaarrekening niet goed of onvolledig ingevuld. Er zijn instellingen waar teveel uren worden gedeclareerd. De verantwoording van zorggeld wordt helaas niet altijd serieus genomen.

Bij 13% zijn er financiële risico’s. Dat blijkt uit analyse van alle jaarrekeningen van de 2.107 jeugdzorgaanbieders uit 2019. De analyse is op verzoek van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door Kurtosis. In september kwam Follow the Money ook met dit soort zorgelijke conclusies na hun dataonderzoek.

Motie zorgcowboys

Diverse gemeenten nemen inmiddels maatregelen in een poging de zorgcowboys buiten de deur te houden, zo ook de gemeente Velsen. Vanavond wordt in de raadsvergadering een motie vreemd aan de dag over zorgcowboys behandeld, om in de gaten te houden of het zorggeld goed wordt besteed. De motie is gezamenlijk opgesteld door de PvdA, Velsen Lokaal en GroenLinks en wordt gesteund door LGV en het CDA.

Voorgesteld wordt om maxima te stellen aan te behalen winstpercentages, stevig in te zetten op contractmanagement en om met minder aanbieders in zee te gaan. Pak de grotere aanbieders die een raad van toezicht hebben. Zo wordt controle op de overgebleven aanbieders behapbaar.

Weinig personeelskosten jeugdzorgaanbieders

Bijna 75% van alle jeugdzorgaanbieders besteedt minder dan 70% van hun uitgaven aan het loon voor de medewerkers. Dat is gek, want de zorgsector is een arbeidsintensieve sector. Je mag dan verwachten dat het grootste deel van het budget aan loonkosten wordt besteed. Hoge winsten, loonkosten per fte, de verhouding tussen loonkosten en winst en de salariëring van de bestuurder zijn belangrijke indicatoren die kunnen wijzen op onrechtmatigheid. Maar ook een omzet tot 1 miljoen euro en de bv’s, vooral die zonder toezichthouder, zijn signalen die vragen om een alerte blik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *