Tata Werkbezoek 25 februari 2022

Op vrijdag 25 februari 2022 waren de Lokale politieke partijen van Velsen uitgenodigd bij Tata Steel om zelf een goed beeld te kunnen vormen over het bedrijf.

Vragenronde

Na een rondrit over het enorme terrein mochten we 1 gebouw van binnen zien. Daarna konden we al onze vragen stellen. Raadsleden stelden vragen over de zorgen in Velsen over de luchtkwaliteit in onze regio en de lange termijn effecten daarvan op onze gezondheid. Want we wonen hier graag, maar zijn niet meer gerust op onze veiligheid. Ook zijn vragen gesteld over de afwijkende uitkomsten uit het laatste RIVM-rapport, oplopend tot een factor 1000, over de vraag waar stoffen in de lucht en op de grond (depositie) vandaan komen. Tata is samen met experts van het RIVM aan het uitzoeken waar deze enorme verschillen vandaan komen en hoe ze deze verschillen moeten duiden.

Kunnen de meest vervuilende delen gesloten worden?

Op de vraag of de meest vervuilende delen van de fabriek gesloten kunnen worden, (lees kooksfabriek 1 en 2) was het antwoord van Tata negatief. Dit kan volgens hen niet, omdat Tata daar de financiën niet voor heeft. Alleen met veel subsidie vanuit het rijk zou dit kunnen. Met sluiting van alleen de kooksfabrieken is ook niet alle uitstoot van Paks opgelost. Die komen ook vrij bij andere delen van de staalproductie. Het probleem moet dus breder worden aangepakt. Op de weg naar de waterstof methode om groen staal te kunnen maken, moeten nog veel hobbels worden gezet.

Veel windenergie nodig

Men hoopt in 2028 een heel eind te komen. Er is dan wel veel extra windenergie nodig en nader onderzoek nodig. Maar 2028 is voor ons veel te laat. Met alle negatieve publiciteit verspeelt Tata haar draagvlak. Tata is zich hiervan bewust en probeert daarop te acteren. Ze wil een goede buur zijn en inzetten op de dialoog. Dat waren de hoofdpunten ongeveer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *