Vluchtelingen in Velsen

Er is een urgent en omvangrijk probleem rond de opvang van vluchtelingen in Nederland. De situatie in Ter Apel laat dat zien. Iedere dag zien we dat vluchtelingen onder moeilijke omstandigheden de nacht moeten doorbrengen. Het Rijk deed daarom een dringend beroep op gemeenten om opvangcapaciteit te organiseren. Specifiek vroeg het kabinet aan Velsen om een plek te zoeken voor een zeecruiseschip ten behoeve van de tijdelijke opvang van vluchteling. De gemeente heeft onder strikte voorwaarden positief gereageerd op dat verzoek. In dit bericht legt Velsen Lokaal uit hoe dat zit.

Wat vindt Velsen Lokaal van vluchtelingen in Velsen?

Velsen Lokaal snapt de zorgen en kritische geluiden uit Velsen-Noord en Driehuis heel goed en stond voor een hele lastige afweging. Het Rijk heeft een dringend beroep op Velsen gedaan en wij hebben meegewogen dat het Rijk gemeenten binnenkort gaat verplichten vluchtelingen op te vangen, en dan voor langere tijd en zonder afdoende compensatie. Er zijn stevige voorwaarden gesteld voor de tijdelijke opvang op het schip en in Driehuis. Via de website van de gemeenteraad zijn alle stukken daarover te lezen. De garantie is gegeven dat het schip voor maximaal 6 maanden kan liggen. Er zijn diverse kades in Velsen onderzocht. Daarvan bleek alleen een kade in Velsen-Noord geschikt en lang genoeg beschikbaar.

Wat zijn de wensen en bedenkingen?

Op 30 juni heeft het college uiteindelijk het besluit genomen waarbij de wensen en bedenkingen, en meer voorwaarden en input van inwoners zijn meegenomen in het besluit. Velsen Lokaal vindt het schrijnend dat mensen in Ter Apel die gevlucht zijn voor oorlog, geweld, honger en politieke vervolging onder mensonterende omstandigheden moeten leven. En we vinden het teleurstellend dat heel veel andere gemeenten nog niet willen zorgen voor voldoende ontlasting van Ter Apel. De gemeenteraad heeft via een amendement aangedrongen op de meest milieuvriendelijke oplossing, waardoor het schip niet via vervuilende generatoren van stroom zal worden voorzien en de geluidsoverlast beperkt blijft. Dat is ook in de bestuurlijke overeenkomst opgenomen.

Welke compensatie krijgt Velsen?

Wij nemen de zorgen serieus. Velsen Lokaal is ook een partij die moeilijke beslissingen durft te nemen en graag uitlegt waarom we dat doen. Via amendementen hebben we die zorgen verwoord en afspraken geborgd om aan die zorgen tegemoet te komen. Bovendien willen wij een aanzienlijke compensatie voor de bewoners van Velsen-Noord. Bij aanhoudende problemen moet het schip weg. Burgemeester Frank Dales beloofde ‘Den Haag’ te vragen voorrang te geven bij prangende Velsense kwesties. In een eerder stadium zegde hij al toe dat de tweede pont tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord in de vaart blijft. Het was een lange tijd onzeker dat die na 2023 zou blijven varen.

Velsen Lokaal is een partij die altijd open staat voor gesprek en discussie. Mocht u in het vervolg vragen, zorgen of ideeën hebben, schroom dan niet om contact met ons te zoeken.

vluchtelingen in Velsen
Opvang vluchtelingen op schip in Velsen maximaal 6 maanden
1 antwoord
  1. Ina de Vos
    Ina de Vos zegt:

    Heel mooi dat Velsen de verantwoordelijkheid neemt en ik lees met afschuw de vele haatberichten….niet elke vluchteling is een raddraaier en onder Nederlanders zitten ook rotte appels

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *