Berichtgeving in IJmuider Courant over fusie met Forza! IJmond ongewenst speculatief

Martin Kooiman componeerde in slechts een paar seconden de titel van een krantenartikel in de IJmuider Courant van afgelopen donderdag, waarin hij een mogelijke fusie suggereerde tussen Velsen Lokaal en Forza! IJmond om daarmee de gevestigde orde te frustreren.

• Velsen Lokaal heeft respect voor de uitslagen, de kiezer bepaalt, niet de media en ook niet zomaar de voorzitter van een nieuwe partij

kooimanKooiman (voorzitter bestuur Forza! IJmond) dacht even aan de mogelijkheid snel de grootste partij van Velsen te ‘componeren’ door voor afgelopen vrijdag te fuseren, om daarmee het initiatief voor de coalitie besprekingen naar zich toe te trekken (volstrekt onmogelijk, maar dat terzijde). De journalistiek nam (te) gretig kennis van dit gerucht en plaatste het bericht donderdagochtend in het IJmond katern van de krant.

Het werd wel duidelijk dat de kopstukken van zowel Velsen Lokaal als Forza! IJmond niets wisten van deze solo actie van Kooiman. Hij beweerde zelfs dat hij ‘het’ had besproken met ondergetekende, terwijl het slechts een terloopse melding was, welke op het moment van de voorlopige uitslag van de verkiezingen nauwelijks serieus te nemen was. De IJmuider Courant deed dat daarentegen wel, ondanks het feit dat een ‘belpoging’ van Friso Bos – ruimschoots na middernacht – helaas niet meer resulteerde in een journalistiek evenwichtig ’tegenoordeel’. De hoofdredactie besloot onterecht het stuk toch te plaatsen.

Het moge duidelijk zijn dat Velsen Lokaal met een eigen evenwichtige fractie en bestuur geen enkele samenwerkingen uitsluit. ‘We willen op constructieve wijze een coalitie samenstellen en daar hoort het spelletje van Kooiman echt niet bij’. Dat is het definitieve oordeel van Velsen Lokaal na overleg met de nieuwe fractie en bestuur hedenmiddag. Al eerder oordeelden Marianne Vos en ondergetekende negatief over deze gang van zaken. Maar door alle gevoeligheden rondom de onderhandelingen wilden we ons definitieve oordeel gezamenlijk bespreken en nemen dus afstand van de uitspraken van Kooiman en de berichten van de IJmuider Courant en RTVSeaport.

10 antwoorden
 1. Peter Luit
  Peter Luit zegt:

  Reactie van Martin Kooiman op Facebook:

  Het zou toch completer zijn als je het dan ook in de juiste context zet. Dat heeft de IJC keurig gedaan. Ik heb uitgesproken dat ik vrees voor het passeren van het gegeven, zo staat het immers ook op Twitter, dat de lokalen een enorme winst hebben behaald en dat ‘al moeten er mensen overlopen of moeten we fuseren’ dat we daarmee in een klap samen groter zijn dan D66. Het blijkt technisch niet mogelijk en Marjan neemt niet eens de moeite om te reageren op de appjes ik nog voordat ik tweete aan haar stuurde. Ook niet dezelfde dag. Ook de stellingname van dit artikel kenmerkt het verschil tussen onze partijen. Wij die zoeken naar een oplossing en VL die alleen maar zoekt naar een verklaring om zaken te ontlopen. Daarom dus ‪#‎Forza‬ en nee, ik neem er geen woord van terug, want het had hoe onreëel ook, toch bijzonder geweest. Maar mede ingegeven door dit schrijven snap ik dat samenwerking met VL politiek binnen Velsen zo moeilijk ligt. Het is fijn dat er zaken zijn die we met een aantal fractieleden wel goed kunnen doornemen in alle transparantie, het is echter helaas dat de leiding van de partij hiermee laat zien dat samenwerking beperkt zal blijven tot puur onderwerpen waar we elkaar wel kunnen vinden. Dat is politiek prima. Verder is het jullie goed recht een soort van ‘verweer’ te produceren op basis van een goed bedoelde geste. Het zij zo.

  Beantwoorden
  • m.c.hegeman
   m.c.hegeman zegt:

   Naar aanleiding van de uitslagen ga in eerste instantie in zee met D66 geen fusie met Forza
   maar niet met Pv/dA die jarenlang alles dicteerde en nu eens op de blaren moeten zitten.
   De uitslagen heeft duidelijk gemaakt hoe de bevolking denkt over hun A=sociaal regeren.
   Zet de 4 jaar aan de kant en laat ook een stem horen over velsen nrd.
   Er staat veel sociaal werk te wachten in 2015,wat niet van de Pv/dA is te verwachten.
   Kijk naar de staats secretaris..

   Beantwoorden
 2. friso
  friso zegt:

  Nou Peter, het was wel meer dan een ‘belpoging’. Ik heb je 4 of 5 keer gebeld, en nog ge-DM’t. Ik wist dat jullie nog aan de overwinningsborrel zaten. En tja, dit was in de ogen van de hoofdredactie gewoon nieuws.
  Groeten friso

  Beantwoorden
  • Peter Luit
   Peter Luit zegt:

   Friso, wij begrijpen best dat jij ook de andere kant van het verhaal had willen horen, voordat het gepubliceerd zou worden. Ik ken jou van ‘hoor en wederhoor’. Dus ik neem jou helemaal niets kwalijk.

   p.s.: je hebt inderdaad 3 keer gebeld, dat was om 01:15 in de nacht, ik was al ruimschoots thuis en had mijn telefoon op een ‘niet geluidstand’ staan. Achteraf bezien was dat jammer.

   Beantwoorden
 3. Breakingview
  Breakingview zegt:

  Heel goed, nooit met die politieke sjoemelaar Kooiman in zee gaan. Het wordt de ondergang van je partij…. De IJmuider Courant en fusies. Je weet hoe tuk ze daar op zijn. Overigens nergens een citaatje van de lijsttrekker van Forza IJmond in de krant gezien. Ook hier werd mevrouw Dreijer kennelijk weer gespaard.

  Beantwoorden
 4. Gertjan
  Gertjan zegt:

  wij hebben als RTV Seaport het artikel en dus de uitlatingen van Martin ’s morgens voor de camera voorgelegd aan diverse politici, waaronder jullie eigen Marianne Vos. De commentaren waren direct sceptisch, ook van onszelf. Ik noemde het in de uitzending zelfs ‘schieten uit de losse heup’ van Martin Kooiman (sorry Martin, maar zo kennen we je 😉 zelf Dus om nou te zeggen dat we (te) gretig op een gerucht zijn ingegaan zonder om een ’tegengeluid’ te vragen…

  Beantwoorden
  • Peter Luit
   Peter Luit zegt:

   Gertjan, we verwezen in deze primair naar de IJmuider Courant. In de laatste zin zeggen we slechts ook afstand te nemen van de berichten rondom dit onderwerp, welke via RTVSeaport werden uitgezonden.

   We waarderen de inspanningen van RTVSeaport als geen ander, maar door de grote hoeveelheid negatieve reacties over dit onderwerp (gedurende donderdag, vrijdag en zaterdag) waren we zaterdagavond echt genoodzaakt om met klem afstand te nemen van alle media uitingen.

   Beantwoorden
  • Breakingview
   Breakingview zegt:

   Beste meneer Gertjan… Ik denk niet dat het fusie idee spontaan was. De heer Kooiman heeft dit reeds lang van te voren bedacht. Bij 4 zetels voor Forza IJmond zou Kooiman er evengoed mee gekomen zijn. Kooiman wil macht. Met die macht wil hij 1 IJmondgemeente realiseren, en Velsen Lokaal moest hem daarbij helpen. Niet LGV wat meer voor de hand had gelegen maar Velsen Lokaal. VL moet van Kooiman ook voor 1 IJmondgemeente zijn. Dat maakt samen met LGV 12 zetels. dat schiet tenminste lekker op. Het is eerder geprobeerd bij Velsen Lokaal. Toen werd LGV voor het zelfde doel bij Velsen Lokaal in de armen geduwd. Het bewijs dat het geen spontane actie van Kooiman was is wel de lijsttrekker van Forza IJmond. Formeel de politiek leider. Wanneer zij geen toestemming voor het fusie idee had gegeven was Kooiman er nooit mee gekomen. Mevrouw Dreijer moet tenslotte in de Velsen Lokaal fractie gaan zitten.

   Beantwoorden
 5. kitty kremer
  kitty kremer zegt:

  Ik heb vanavond naar Seaport tv gekeken en wist niet wat ik zag en hoorde. Mevr. Baerveldt sluit Velsen Lokaal uit omdat ze als enige tegen de HOV zijn. Mevr. Baerveldt vergeet dat er masaal op Velsen Lokaal gestemd is waardoor er 6 zetels zijn behaald. Zij negeert dus volledig de kiezer. Dit is KIEZERSBEDROG. Het enige waar het haar om gaat is dat de oude coalitie, die toch duidelijk , op D66 na verloren heeft, lees is afgestraft
  door de kiezer, zijn plannen met de HOV kan voortzetten. Dit is niet democratisch, ik vind het onvoorstelbaar dat we dit zomaar laten gebeuren! Wat heeft stemmen nog voor zin als er zo gehandeld wordt in de raad, ik heb er helemaal geen vertrouwen meer in. En LGV, die op alle verkiezinsdebatten zegt, wij zijn de enige partij die al 8 jaar tegen de HOV is, geeft zijn standpunt op voor wat? Een plaatsje in de innercircle van D66. Schaamteloos. Direct na de verkiezingsuitslag zei mevr. Baertveldt voor de camera van Seaport tv nog, ik sluit samenwerking met Velsen Lokaal niet uit. In het programma van D66 staat, geen extra asfalt meer, allemaal LEUGENS. Ik wordt hier echt zeer verdrietig van.

  Beantwoorden
 6. Friso
  Friso zegt:

  Breakingview, ik wil zo graag eens ff een bakkie met je drinken! Wanneer spreken we af?

  En verder, met de wijsheid van nu, lees ik bovenstaande weer heel anders. Hoe vreemd kan het lopen in de lokale politiek.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *