Op 10 april was er de derde sessie over de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Centrale vraag hierbij is of de gemeente in 2050 slechts wil voldoen aan het wettelijk kader voor wat betreft CO2 uitstoot, of tonen we ambitie en willen we meer of sneller de gemeentelijke gebouwen verduurzamen?
Vier scenario’s
Er liggen 4 varianten voor, met wisselende ambitie en wisselende kosten. Twee varianten gaan uit van CO2 neutraal zijn in 2040 en twee varianten gaan uit van 2050. Met elke variant zijn jaarlijkse kosten gemoeid van enkele tonnen. Dat betekent dus ook dat als een traject 10 jaar langer doorloopt, dit ook enkele miljoenen meer kost. Aan de andere kant zijn de jaarlijkse kosten wel iets lager dan de 2040-varianten.
Duivels dilemma
Met de ravijnjaren op komst zouden we liefst voor de goedkoopste variant kiezen qua jaarlijkse kosten. Tegelijkertijd is die variant de duurste over de hele looptijd.
Daarnaast is de vraag of we de gebouwen energieneutraal willen maken; dat wil zeggen dat ze net zoveel energie opwekken (zonnepanelen) als gebruiken.
Wat Velsen Lokaal betreft kiezen we voor enige ambitie in het plan, maar daarbij willen we wel zeker weten wat het effect is op de begroting en dat de dekking voor dit plan op orde is.
Onvoldoende inzicht
Uiteindelijk bleek ook deze derde sessie over dit onderwerp niet voldoende houvast te bieden om een besluit te kunnen nemen. Hoewel het onderwerp tijdens de sessie besluitrijp werd bevonden, liepen verschillende partijen (waaronder Velsen Lokaal) daarna tegen onduidelijkheden aan in het opstellen van amendementen.
Tijdens de raadsvergadering op 16 april heeft de raad, op aangeven van Velsen Lokaal, besloten om dit punt door te schuiven naar een volgende vergadering. Daarbij werd het verzoek gedaan om een technische briefing te organiseren, zodat de raad kan worden meegenomen in de technische details van de plannen en de concrete effecten hiervan op de begroting.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!