Gemeente beschermd tegen cyberaanval?

De gemeentelijke dienstverlening werkt steeds meer digitaal. Digitale gegevens over personen en bedrijven vragen om maximale beveiliging. Het moet bescherming bieden tegen digitale criminaliteit, de zogenaamde aanvallen van cybercrime.

De rekenkamer van Velsen onderzocht hoe het staat met de gemeentelijke beveiliging van de informatie en privacy. En ook de vraag of deze beveiliging vergroot moet worden. Het onderzoek is afgerond met een aantal aanbevelingen.

Korte samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen:

– Gegevens en systemen kopiëren, zodat deze bij een cyberaanval snel terug te zetten zijn.
-Maak een uitwijkplan om de meest gevoelige systemen te blijven gebruiken bij een cyberaanval.
-Werk verschillende situaties uit voor een aanval en train daarmee, zodat men weet wat te doen bij een aanval.
-Verplicht iedereen, die voor de gemeente werkt, een training te volgen over de gevaren van een aanval en hoe daar op de juiste manier gereageerd moet worden.

Wat vindt Velsen Lokaal:

Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de gegevens van Velsenaren veilig en gewaarborgd zijn bij de gemeente. De reden waarom de prioriteiten uit het rapport nog niet zijn toegepast, is duidelijk.  Het kost namelijk heel veel geld om de aanbevelingen toe te voegen aan het beschikbare budget voor beveiliging van de digitale gegevens.  
Binnenkort krijgt de Raad meer uitleg van het college over het geld.  Als dit onvoldoende is, dan overweegt Velsen Lokaal om het beschikbare geld aan te passen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *