Kennissessie recycle-tarief
Gisterenavond was ik namens Velsen Lokaal aanwezig bij de door HVC georganiseerde sessie over het recycle-tarief.
Recycle-tarief beloont en daagt uit
Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over een eventuele introductie van een recycletarief om betere afvalscheiding (meer grondstoffen, minder restafval) bij inwoners te stimuleren. We konden vragen stellen, meer informatie ophalen en ervaringen met raadsleden uit andere gemeenten uitwisselen. Iedereen heeft afval. De landelijke doelstelling is om toe te werken naar maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar. Om dat te bereiken, overweegt de gemeente Velsen om middels het recycle-tarief, goede afvalscheiders te belonen en minder goede afvalscheiders uit te dagen beter hun best te doen. Hoe beter je scheidt, Hoe minder je betaalt aan afvalstoffenheffing.
Landelijke doelstelling
Het Rijk heeft de VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstelling bepaald. In die doelstelling zijn Nederlandse gemeenten volledig circulair in 2050. De route om daar te komen bestaat eruit dat bewoners van Nederlandse gemeenten nu (vanaf 2020) nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren en in 2025 zelfs nog maar 30 kilo per persoon. Om gemeenten nog meer te stimuleren, is er een rijksbelasting geheven op het verbranden van restafval. Die belasting is opgelopen van € 0,00 per ton in 2013 naar €33,15 in 2021. We moeten dus wel iets, willen we niet dat de kosten de pan uit gaan stijgen.
In de Noordoostpolder is men op 1 januari 2021 overgestapt op het recycle-tarief. Het eerste kwartaal laat goede resultaten zien: het restafval is 34% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 (dat is 566 ton) en er is 57% minder afkeur van recyclebare stromen.
De wethouder van de Noordoostpolder vertelde er gisteren vol enthousiasme over. Hij sloot af met de stelling: als we naar de maan kunnen, dan moeten we toch zeker ons afval in de juiste bak kunnen gooien. Want meer dan dat is het niet !
Leuk weetje:
HVC heeft een afval app gelanceerd. Twijfel je weleens in welke afvalbak het hoort? In de app vind je ook de afvalwijzer. Gebruik het invulveld of maak een foto van het afval of scan de barcode. Foto maken of barcode scannen werkt vooral voor je dagelijkse boodschappen. De app geeft daarna aan in welke bak het afval hoort. Staat het product er niet in? Laat het HVC weten, dan voegen zij het toe.
Beste Kitty,
Restafval wordt door HVC gezien (zie hun app) als o.a. een brandstof voor de verwarming van woningen. Raar dus een brandstof te belasten, toch? We zouden eigenlijk “beloond” moeten worden omdat HVC geen brandstof hoeft in te kopen ;-)!
Maar ff serieus: veel “dagelijkse” afvalstoffen zijn blijkbaar niet recyclebaar. Ik als kattenbezitter bijvoorbeeld MOET (volgens de HVC-app) mijn (biologisch afbreekbare) kattenbakkorrels in het restafval deponeren. Maar dat is per week wel zo’n kleine 2 a 3 kilo, en dan schep ik alleen de drollen en klonten eruit en vermeng de rest steeds steeds met schone korrels ter aanvulling van de kattenbak, maar toch!
Denk ook aan luiers (heb ik dan weer niet); die wegen volgepoept en -plast ook zwaar.
Ik denk dat als deze regeling ingevoerd gaat worden er veel huisvuil in de verkeerde containers gaat belanden, waardoor de scheiding helemaal een fiasco wordt of, nog erger, er meer zwerfvuiloverlast gaat ontstaan omdat mensen hun zware zakken niet meer in , maar naast de container gaan zetten. Dit gebeurt nu ook al met veel bedrijfsaval dat door busjes in de nacht bij de gewone containers in de buurt wordt gedumpt.
Eigenlijk is deze regeling gewoon een ordinaire extra belasting die niet helpt het milieu te sparen, maar alleen de gemeentekas gaat spekken. Analoog aan bijv. de hondenbelasting.
Ik hoop van harte dat Velsen Lokaal zich goed beraad over dit standpunt, mijn voorkeur is tegen extra heffing!
Laten we niet vergeten dat het recycletarief voornamelijk vruchten afwerpt in de niet-stedelijke gebieden, en dat daarnaast maar over ongeveer een 20% van de afvalstoffenheffing daarmee verandert.
Er wordt een misleidend beeld geschetst, want na-scheiding is niet alleen veel goedkoper, maar ook veel milieuvriendelijker.
Ook is het niet fair dat de eindgebruiker verantwoordelijk wordt gesteld voor correcte scheiding van afval dat door de producent gemaakt wordt. De prijs van een artikel of levensmiddel wordt al mede bepaald op basis van de kosten van de verpakking ervan. Op deze manier betaalt de eindgebruiker dus 2 keer voor een verpakking die men misschien niet eens hebben wil.
Het zou dus eerlijker zijn om het probleem bij de bron aan te pakken, en dan niet alleen lokaal, maar landelijk, of liever nog wereldwijd.
Ik ben bang als jullie dit willen, dat sommige mensen hun afval inde containers gooien die daar niet zijn voor bestemd.En het afval verwerken gaat niet altijd op een goede manier, kijk de serie de vuilnisman maar, dat vindt ik echt schrikken.
Of we gaan het risico lopen van allemaal zakken naast de container !!