Goed onderwijs en zorg voor onze jeugd zijn de kern van onze toekomst. Velsen Lokaal wil ervoor zorgen dat elk kind in onze gemeente passende ondersteuning krijgt. Kenter is momenteel te kwetsbaar om te professionaliseren. Zonder aanvullende maatregelen is faillissement in 2026 een reëel scenario.
Het herstelplan voor Kenter dat voorligt, roept bij ons veel vragen en zorgen op, die wij graag willen bespreken.
Onze zorgen en vragen
Wij vinden de situatie heel vervelend, in 2020 zaten we al eerder in eenzelfde situatie. Toen kreeg systeemaanbieder Kenter al een financiële injectie van ons van 1,65 miljoen. Er kwam een nieuwe bestuurder met veel goede voornemens. Wat is er nu daadwerkelijk anders dan de financiële noodsituatie in 2020?
In 2020 en 2021 gaf de auditcommissie van Kenter aan dat er grote stappen werden gemaakt. In 2022 rapporteert zij vervolgens “Tijdens de zomer is een verslechtering opgetreden als gevolg van ziekteverzuim, krapte op de arbeidsmarkt, achterblijvende productiviteit/bezetting en onvoldoende financiële compensatie door de opdrachtgevers.”
Wat is er zo kort na de injectie van de gemeenten gebeurd!? Waarom hoorden wij dit niet toen meteen? Nu zitten we weer in hetzelfde schuitje. Wat wordt er met dit plan anders dan met het vorige?
Is de continuïteit van de zorg nog wel gewaarborgd?
We zijn echt teleurgesteld, want het gaat hier om de zorg voor de Velsense jeugd. We staan met de rug tegen de muur en kunnen eigenlijk niets anders dan ja zeggen. In het herstelplan lezen we dat er grote bedragen juist naar de overheadfuncties gaan; HR, control, etc. Op de zorg wordt juist bezuinigd. Dat baart ons zorgen. Zorg staat nu al op een lager pitje. En een injectie gaat vooral naar overhead, niet naar handjes aan het bed.
Velsen Lokaal maakt zich ook zorgen over het ontstaan van wachtlijsten en wisselende hulpverleners door de afschaling van zorg. De oorzaak van de financiële problemen zijn dit keer een gebrek aan sturing en controle en ontoereikende tarieven bij de lumpsum financiering. Kenter klaagt al sinds 2022 over ontoereikende bijdrage van de gemeenten. Hoe verhoudt zich dat tot de afspraken rond de lump-sum in 2023? Dan spreek je toch niet een bedrag af waarvan je weet dat het ontoereikend is!?
Het is essentieel dat we de oorzaken van deze problemen begrijpen: Is er hier sprake van inefficiëntie, onvoldoende financiering, of zijn er andere factoren die meespelen? Zonder deze kennis kunnen we geen effectieve oplossingen bieden. Of kennen we de problemen al voldoende en is Kenter een bodemloze put?
Wat, als we dit niet doen?
Velsen Lokaal ziet in het herstelplan onvoldoende terug wat er nu anders wordt ingezet. De actiepunten en toezeggingen om het management te versterken en om te voorkomen dat deze situatie zich opnieuw voordoet, zijn nu exact dezelfde. Maar die werden na 2020 ook niet nageleefd. Er zijn ook geen garanties te geven, dat staat heel duidelijk in de stukken. Op de vraag wat er gebeurt als we het niet doen, was het antwoord dat we er dan mogelijk toe gedwongen worden door de Jeugdautoriteit,
De gevolgen van snelle maatregelen
De noodzaak om snel in te grijpen kan leiden tot ondoordachte beslissingen. Afbouw van zorgvormen zonder adequate voorbereidingen kan verstrekkende gevolgen hebben voor kwetsbare jongeren die afhankelijk zijn van deze diensten. Deze groep verdient een stabiele en betrouwbare zorgomgeving. Wij moeten ervoor zorgen dat zij niet de dupe worden van dit circus.
Velsen Lokaal kan daarom instemmen met de voorgestelde, gefaseerde, implementatie van het herstelplan. De afbouw van zorgvormen moet voorzichtig worden uitgevoerd, waarbij de impact op de cliënten zo minimaal moet zijn. Dit biedt ons de kans om aanpassingen te maken waar nodig en zorgt ervoor dat we de continuïteit van zorg kunnen waarborgen.
Als regio zijn we veel te afhankelijk geworden van Kenter.
Daarom moeten we ook kijken naar alternatieve financieringsmodellen. Samenwerking met andere zorgaanbieders en maatschappelijke organisaties kan nieuwe mogelijkheden bieden voor financiële stabiliteit. Ontoereikende tarieven moeten in de toekomst worden vermeden. Cao-Indexatie moet standaard in de contracten opgenomen worden. Dit vereist creativiteit en een open geest, maar het kan ons helpen om de zorgen van Kenter Jeugdhulp op lange termijn aan te pakken. Velsen Lokaal wil nauw betrokken blijven bij de voortgang van dit dossier.
Ook blijven wij heel kritisch op de impact die dit alles heeft op onze gemeentebegroting en onze andere voorzieningen in Velsen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!