Sessie over het onderwijshuisvestingsplan

Raadsleden werden donderdagavond met name geïnformeerd over de financiële consequenties van het geactualiseerde onderwijshuisvestingplan en nemen pas later een besluit. Omdat het Rijk ons geen extra geld geeft voor onderwijshuisvesting en ook nog gaat korten op de algemene uitkering vanuit het Rijk, zal er bezuinigd moeten worden. We komen na volgend jaar jaarlijks miljoenen tekort.

De financiële stukken waren vrij technisch, maar die leiden waarschijnlijk tot vertraging van de meerjarenplannen. Extra geld vanuit de gemeente voor huisvesting van scholen zit er namelijk niet in. Waar eerder voor de renovatie- en nieuwbouwplannen van Velsense scholen tot 20240 gerekend werd met 68 miljoen, is dit nu 117 miljoen euro geworden! Deze enorme stijging van de kosten komt door gestegen bouwkosten, inflatie, toenemende leerlingaantallen en verduurzamingswensen. Door prioritering zullen we jaarlijks met de scholen bekijken welke plannen uitgevoerd kunnen worden. De plaatsing van noodlokalen blijft een mogelijkheid om leerlingen te kunnen blijven opvangen.

Omdat nu niet helder is welke consequenties keuzes op dit vlak mogelijk op andere vlakken heeft, is het fijn dat we dit in februari opnieuw bespreken. Dan hebben we de discussie over de bezuiniging al gevoerd.

Wat vindt Velsen Lokaal van het geactualiseerde stuk?

Velsen Lokaal vind dat het onderwijshuisvestingsplan handvatten voor de toekomst biedt. Het is goed om te zien dat het belang van Integrale Kindcentra een prominente plek heeft gekregen. Het belang van doorgaande leerlijnen en de school / educatielocatie als maatschappelijke plek in de wijk wordt ook erkend. Het werkbezoek van vorige week was heel verhelderend en onderschreef de meerwaarde van onderwijs en zorg onder 1 dak.

Antwoorden op onze technische vragen

Uit vooraf, ook door ons, gestelde raadsvragen blijkt dat in Velserbroek drie basisscholen in feite onder de opheffingsnorm van 155 leerlingen zitten. In heel Velsen staat bij 9 scholen minstens één lokaal leeg. Dat is deels om schommelingen in leerlingenaantallen op te kunnen vangen, maar zo’n lokaal kan ook tijdelijk door een andere school gebruikt worden. Scholen willen leegstand graag vullen met bijv. peuteropvang, of voor- tussen – en naschoolse opvang. De school moet daarvoor toestemming vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Scholen voor het voortgezet onderwijs krijgen extra geld voor onderwijshuisvesting voor leerlingen van buiten Velsen die in Velsen naar school. In het basisonderwijs geldt deze regel niet. Tot slot mag een school met twee locaties gewoon hetzelfde brinnummer hebben, al wordt er  totaal ander onderwijs gegeven.

Onze zorgen voor de toekomst

Velsen Lokaal heeft veel zorgen over de financiën. We vinden het een gemiste kans dat niet alle scholen hebben geïnvesteerd in een beter binnenklimaat en een groen schoolplein. Scholen moesten daar zelf waarschijnlijk teveel geld zelf aan bijdragen. De gemeente kan een school daar ook niet toe verplichten. Wij gaan alleen over de stenen. Gelukkig voldoen zowel het binnenklimaat als de luchtkwaliteit bij alle scholen volgens de normen.

We willen graag ook nog de energielabels van de scholen inzichtelijk krijgen en een apart budget voor verduurzaming van schoolgebouwen opnemen. Dat is nu nog niet het geval. We sluiten nu bij het verduurzamen van een schoolgebouw veelal aan bij een natuurlijk moment.  Dus als een school in aanmerking komt voor renovatie of vervangende nieuwbouw. Velsen Lokaal vindt het belangrijk om hierop te begroten.

Andere zorgen heeft Velsen Lokaal over het feit dat de middelen voor onderwijshuisvesting niet geoormerkt zijn en dus mogelijk voor andere doeleinden kunnen worden aangewend in de bezuinigingsronde. Sommige scholen krimpen nu al in op hun tijdelijke medewerkers omdat het geld incidenteel wordt verstrekt ipv structureel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *