Onderzoek Dementie en Mantelzorg

Rekenkamer rapport Dementie en mantelzorgers
Jaarlijks doet de Rekenkamer onderzoek naar de uitvoering van gemeentelijk beleid. De Rekenkamer bestaat uit afgevaardigden uit alle fractie.
In 2022 onderzocht de Rekenkamer hoe het gesteld is de gemeentelijke zorg voor mensen met dementie en de mantelzorgers. De uitkomsten zijn onlangs met de Raad besproken.  

Belangrijke uitkomsten:
Een belangrijk punt uit dit onderzoek is de toenemende vergrijzing die meer aandacht en wellicht ook middelen vraagt. Dit was een van de kanskaarten voor de begroting 2023.
Als er meer mensen met dementie komen, moeten er ook echt aanzienlijk meer mantelzorgers komen om hen te ondersteunen.

Hoe gaan we dit samen oppakken met elkaar?
We moeten nadenken over preventie, maar ook over mantelrust. Meer aandacht is ook nodig voor de parels in Velsen. Bijvoorbeeld de kleine specifieke projecten in de wijk om mantelzorgers te ondersteunen.
Tot slot is er meer aandacht nodig voor de mensen met een migratieachtergrond en de mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. En ook hoe zij vanuit de dementie keten vanuit hun eigen culturele achtergrond benaderd kunnen worden.

Interview terugkijken
Kijk voor meer informatie naar onderstaand interview met Joanna van der Zande, D66 Velsen en Robert van Koten, Velsen Lokaal…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *