Recycletarief

Aanvullend op de sessie van vorige week was er vanavond een kennissessie recycletarief. Binnenkort zal de gemeenteraad zich uitspreken over de eventuele invoering van een recycletarief. Het is een mogelijke stap om betere afvalscheiding (meer grondstoffen, minder restafval) bij inwoners te stimuleren.

Omdat het erg leeft is onze fractie erg scherp op het recycletarief. Behalve dat het direct de portemonnee raakt van alle inwoners levert het ook meer werk op, en een grote kans op meer zwerfafval. Hierom was Velsen Lokaal vertegenwoordigd bij de informatieve sessies door Kitty Wolfs en Süleyman Çelik en bij de sessies door Joost Bleekman.

Wat is het Recycletarief?

Recycletarief beloont en daagt uit. Want of je nu in een rijtjeshuis, boerderij of appartement woont, iedereen heeft afval. De landelijke doelstelling is om toe te werken naar maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar en in 2025 zelfs nog maar 30 kilo per persoon. Om dat te bereiken, overweegt Velsen om een recycletarief in te voeren. Met dit systeem worden goede afvalscheiders beloond en minder goede afvalscheiders worden uitgedaagd om beter hun best te doen. Om dit te stimuleren krijgen inwoners zelf invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing.

Rijksbelasting

Om gemeenten nog meer te stimuleren of enigszins te dwingen, is er een rijksbelasting geheven op het verbranden van restafval. Die belasting is opgelopen van € 0,- per ton in 2013 naar € 33,15 in 2021. De verwachting is dat dit nog verder op zal lopen. Het is dus van belang dat we iets gaan doen om te voorkomen dat Velsenaren echt heel veel meer moeten gaan betalen. De vraag is dus of dit een recycletarief zou moeten zijn of een andere variant. Want we moeten echt iets doen. Kostenverhogingen willen we zoveel mogelijk beperken!

Vragen over Recycletarief

In de informatieve sessie voor raadsleden van 22 september waren Kitty Wolfs en Süleyman Çelik aanwezig namens Velsen Lokaal.

We konden vragen stellen, kregen meer informatie over verschillende onderwerpen en we hebben ervaringen met andere gemeenten uitgewisseld. Aan bod kwamen vragen als: Hoe kun je dit in goed overleg met inwoners implementeren? Hoe geef je vorm aan maatwerk voor specifieke doelgroepen en Hoe voorkom je dumpingen en of bij plaatsingen? Hoe neem je iedereen mee in het proces en wat gaat het uiteindelijk opleveren en hoe voorkom je dat het fout gaat? Dat er geur overlast en/of last van ongedierte?

Wat vind Velsen Lokaal van het Recycletarief

Wij zijn nog niet overtuigd… Er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan dit verhaal en met name het creëren van voldoende draagvlak hiervoor is een enorme uitdaging. En volgens de succesvolle gemeenten die bij de twee informatieve sessies waren is dit draagvlak ontzettend belangrijk om het te laten slagen.

Ook is niet duidelijk hoe het College de mogelijke (en waarschijnlijke) afvaldumpingen wil tegengaan. Als je per klepbeweging van de vuilnisbak moet betalen is de stap om het er naast te zetten erg groot.

Ook beschikt nog niet iedereen in Velsen over de mogelijkheid tot scheiden en worden er doelgroepen onevenredig zwaar belast. Hier zijn jonge ouders, ouderen en hoogbouw bewoners het voorbeeld van.

Nascheiden

Velsen Lokaal is erg benieuwd naar het alternatief nascheiden, dit zou betekenen dat rest en plastic gezamenlijk worden ingezameld en later worden gescheiden. Dit is in meerdere plekken in het land al een succes gebleken.

Kortom is er nog veel onduidelijk wat de risico’s zijn, wat het mogelijk oplevert en wat eventuele alternatieven zijn. Omdat de tijd van de sessie van vorige week donderdag was verstreken wordt de sessie op een later moment nog eens overgedaan als de vragen van de raadsleden zijn beantwoord.

(Bovenstaande is in samenwerking geschreven tussen Kitty Wolfs en Joost Bleekman)

1 antwoord
  1. Johan Zwakman
    Johan Zwakman zegt:

    Ik neem aan dat jullie ook oog hebben voor de mensen die in kleine appartementen wonen met een keuken waar je je kont niet kunt keren en die vaak ook geen balkon hebben waar je huisvuil neer kunt zetten.
    En vergeet de oude mensen niet die slecht ter been zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *