Sessie wandreliëf Ylstra

Doordat een crowdfunder 40.000 euro bijeen heeft gebracht en er afgelopen maandag een ontwikkelaar interesse toonde om de sporthal en het omliggende gebied te ontwikkelen voor woningbouw, kan het reliëf Sportfiguren op de muur van de Kennemer gymzaal mogelijk toch behouden blijven. Wethouder Jeroen Verwoort informeerde ons hier al voor de sessie over.

De sessie zou eigenlijk gaan over het advies van het college om het mozaïek van Bouke Ylstra te slopen. Het werk behouden kost namelijk ongeveer 80.000 euro en dat heeft de gemeente er in de huidige financiële situatie van krapte niet voor over. Een replica maken en plaatsen kost ongeveer 34.000 euro. Uit een flitspeiling onder inwoners van Velsen bleek wel animo voor het behoud, maar men vond dat de gemeente dit zou moeten betalen. 

Crowdfunding reliëf

Vlak voor de zomer meldde Velsense Bart Tijl zich, die met een crowdfunding 40.000 euro bijeen heeft gehaald. Hij biedt aan het geld in te zamelen als de gemeente de overige 40.000 euro inlegt om het kunstwerk te behouden. De gemeente is nu met hem in gesprek om te zien of het voor hem bijvoorbeeld ook bespreekbaar is als het geld gebruikt wordt voor een replica of een nieuw kunstwerk dat verwijst naar het mozaïek.

Woningbouw

Afgelopen maandag meldde ontwikkelaar van Veen zich, die samen met woningcorporatie Velison het hele gebied onder handen wil nemen. De woningcorporatie is eigenaar van grond aan de Torricellistraat, waar statushouders wonen. Samen willen ze die grond en die van het kinderdagverblijf en de gymzaal gebruiken voor de bouw van woningen en een nieuwe gymzaal.

Extra tijd

De wethouder vroeg ons daarom om extra tijd om met een nieuw voorstel te kunnen komen. Allereerst moet het college beslissen of ze gaan voor puur de sloop en herbouw van de gymzaal of dat ze mee willen met het plan van de ontwikkelaar. Dit laatste zal dan ongeveer 3 tot 4 jaar aan extra tijd kosten. We zijn hiermee akkoord gegaan, maar waren echt not amused over de trage acties in dit dossier sinds de vorige sessie. Het was bij ons al lang bekend dat er een serieuze crowdfunder was. Wethouder Verwoort hoopt ons voor de verkiezingen meer duidelijkheid te verschaffen en een voorstel aan de raad voor te leggen.

Inspanning

We hebben een aantal aandachtspunten meegegeven. Neem in de gesprekken met de ontwikkelaar het behoud van het reliëf mee. Wethouder Verwoort zegde dit toe, maar waarschuwde ons wel voor het feit dat Velison niet over oneindige geldstromen beschikt. Het zou jammer zijn als het hele bouwplan hierop sneuvelt. Een replica of een kunstwerk geënt op het werk van Ylstra blijft ook een mogelijkheid. Namens Velsen Lokaal pleitte ik voor de mogelijkheid om – mocht de gebiedsontwikkeling stranden – te overwegen om het reliëf voor een symbolisch bedrag van 1 euro te verkopen aan de crowdfunders. Want ook dan bestaat de mogelijkheid dat het reliëf behouden blijft!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *