Betaalbaarheid Hofgeesterweg 63

Het is de grote vraag die bij elke sessie over Ruimtelijke Ordening weer op tafel komt, en voorlopig ook zal blijven komen: Hoe houden we nieuwbouwwoningen (aan de Hofgeesterweg) betaalbaar voor onze Velsense inwoners?

Of zoals Suzanne Moerkerk in de IJmuider Courant schreef: “Het klonk een beetje als het begin van een Asterix en Obelix, waar verzet tegen de Romeinen mogelijk wordt: in dit geval Haarlemmers en Amsterdammers die met enorme overwaarde na verkoop van hun woning, huizen in Velsen bemachtigen.”

Huisvestingsverordening

De behandelend ambtenaar gaf aan dat er wordt gewerkt aan een nieuwe Huisvestingsverordening. Dit kwam ter spraken tegen het einde van de sessie toen de heer Kwant van de LGV hier naar vroeg. Hierin blijkt het, zo stelde de ambtenaar, mogelijkheden om woningen toe te wijzen aan Velsense inwoners. Hier zou een maximum voor staan van 50%.

Uiteraard zijn wij als Velsen Lokaal zeer verheugd met deze mededeling. We zoeken al een tijdje naar mogelijkheden om hierop te sturen. Vooralsnog moeten we de ontwikkelaar vriendelijk verzoeken hier rekening mee te houden. Sturing hierop ontbreekt nog.

Huizenprijzen

In het startdocument is opgenomen dat op de locatie ongeveer 50 woningen worden gebouwd voor betaalbare koop en/of markthuur. De vrijstaande percelen langs de Hofgeesterweg zijn hierop de uitzondering. Velsen Lokaal vraagt zich net als de andere fracties af hoe de woningen betaalbaar gehouden kunnen worden. Wethouder Dinjens komt hierop terug.

Sociale huurwoningen

Elk nieuwbouwplan buiten IJmuiden en Velsen Noord moet ten minste 30% sociale huurwoningen moet bevatten, zo stelt de Huisvestingsverordening. Op de locatie van de Platbodem wordt 100% sociale huurwoningen gepland  om zo voor alle 4 de projecten tot die 30% te komen.

Wat vindt Velsen Lokaal

Velsen Lokaal is blij om weer een nieuw plan op tafel te zien liggen. Verder sluit het startdocument goed aan bij de omgeving, waar we in het bestemmingsplan nog meer duidelijkheid bij kunnen geven. Het startdocument staat als hamerstuk gepland voor de eerstvolgende Raadsvergadering.

Wil je de stukken van deze sessie inzien of de vergadering terugkijken? Klik dan HIER.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *