Velsen Lokaal trandelt en zwandelt tijdens campagne

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voeren politieke partijen op verschillende manieren campagne. Kandidaten van Velsen Lokaal combineren hun straatacties met het opruimen van zwerfvuil. In Velsen-Noord noemen ze de combinatie van zwerfvuil opruimen en wandelen trandelen. In IJmuiden noemen ze het zwandelen.

Vrijwillig

Sinds januari zijn de kandidaten elk weekend in een andere woonkern te vinden. Zwerfvuil is voor veel mensen een ergernis. Lijsttrekker Bram Diepstraten: “Ik ruim al jaren zwerfvuil op, alleen, maar ook regelmatig in groepen. Dat laatste om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten.” Diepstraten verwijst naar vrijwilligers die in alle kernen van Velsen actief zijn, zoals de trandelaars in Velsen-Noord en de zwandelaars in IJmuiden. Ook zijn in Velsen veel kinderen actief onder de naam de Beestenbende. Inwoners die zwerfvuil opruimen kunnen bij de gemeente gratis afvalknijpers en ringen voor de vuilniszakken krijgen.

Ergernis

Diepstraten: “Wij ergeren ons heel erg aan het zwerfvuil, en dus aan mensen die achteloos verpakkingen, blikjes en andere troep op straat gooien. We zien vooral veel vuil op rustige parkeerplekken. In plaats van het afval mee naar huis te nemen, wordt het gewoon uit het raam op straat gegooid.” Hij krijgt af en toe de reactie dat de gemeente dan meer afvalbakken zou moeten plaatsen. Diepstraten reageert: “Hoewel ik vind dat er op sommige plekken best wel meer afvalbakken mogen komen, geloof ik er niet in dat dit de oplossing is. Want ook waar veel afvalbakken staan, zien we veel zwerfvuil. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de winkelgebieden. Dat zijn ware hotspots van zwerfvuil, terwijl hier veel afvalbakken zijn.” Velsen Lokaal ziet de oplossing in een combinatie van maatregelen, zoals gerichter en strenger handhaven.

Welke mogelijkheden ziet Velsen Lokaal?

Diepstraten ziet meer mogelijkheden: “Goede afspraken maken met supermarkten en winkeliers waar de verpakkingen vandaan komen. Zodat we samen verantwoordelijkheid nemen voor het schoonhouden van onze straten en parken. Op een schone plek gooien mensen minder makkelijk afval op straat. Daarnaast zouden we de vrijwilligers meer willen belonen voor hun werk. Nu organiseert de gemeente jaarlijks een barbecue voor alle vrijwilligers. Iets meer beloning zou mooi zijn, omdat deze mensen er veel tijd in steken. Wij willen ook graag inzetten op nudging. Dat is een methode om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Denk maar aan de afbeelding van een vlieg in een urinoir. Je kunt met een afwijkende kleur van een afvalbak of het schilderen van voetstappen richting een afvalbak mensen psychologisch beïnvloeden.

Velsen Lokaal is de komende weekenden te vinden in Driehuis, IJmuiden en Velserbroek.5 maart: omgeving Driehuizerkergweg in Driehuis (11.00 – 13.00), omgeving winkelcentrum Zee- en Duinwijk in IJmuiden (13.00 – 15.00).  12 maart: winkelcentrum Velserbroek (11.00 – 13.00) en Lange Nieuwstraat IJmuiden (13.00 – 15.00). 

Makkelijker in gesprek

Diepstraten: “Onze kandidaten komen door middel van trandelen/zwandelen op een laagdrempelige manier in contact met inwoners. Vaak krijgen we een bedankje en volgt een leuk gesprek over de gemeente of het gebied waar we op dat moment zijn. We doen dit ook om de vrijwilligers te bedanken en te steunen.” Diepstraten en zijn team krijgen ook wel eens de opmerking dat ze dit alleen maar doen tijdens de campagne. “Het klopt dat we in deze periode zichtbaarder zijn met onze jasjes en flyers, maar velen van ons doen dit al jaren maar dan meer in de anonimiteit. Mijn prikker staat naast mijn voordeur. Bij het uitlaten van de hond neem ik dus regelmatig mijn prikker en vuilniszak mee en draag zo mijn steentje bij”, reageert Diepstraten. “Sowieso zijn onze mensen vaak op pad en in gesprek met inwoners, inclusief mezelf. Dat is een belangrijk onderdeel van ons werk. Wij zijn er voor onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.”


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *