Bij de raadsvergadering in februari stond de verordening jeugdhulp ook op de agenda. De stemmen staakten toen bij de behandeling van het amendement, er waren evenveel raadsleden voor als tegen. In de raadsvergadering van 27 maart werd het amendement daarom opnieuw in stemming gebracht en niet aangenomen. D66 had echter al een aangepaste variant klaarliggen, omdat ze de vorige keer goed geluisterd had naar de twijfels en bezwaren vanuit de andere partijen. Nu gaat het specifiek en puur om het toegankelijk maken van vaktherapie, aangeboden door therapeuten die ingeschreven zijn in het kwaliteitsregister.
Onze mening over het aangepaste amendement
Velsen Lokaal snapt nog steeds de insteek om een apart artikel op te nemen met weigeringsgronden. Registraties zijn er niet voor niets. Hiermee waarborgen we de zorgvuldigheid van besluiten tot Jeugdzorg. Met deze aanpassing waarin de groep dusdanig is verkleind, zijn onze eerdere twijfels weggenomen. We zijn niet bang meer dat we hiermee de deur wijd openzetten voor eenieder die zich therapeut wenst te noemen. Voor de nieuwe verordening was Vaktherapie via een PGB al mogelijk, dus we breiden ook niets uit, maar continueren iets wat in de voorgaande 10 jaar al kon. De beoordeling vooraf vindt plaats door het CJG middels een breed onderzoek. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt vervolgens toezicht op de rechtmatige besteding van het PGB. Het CJG wordt weer betrokken als er eventueel verlenging nodig is en zo wordt geborgd dat er niet onnodig lang wordt doorbehandeld.
In 2024 waren er 4 jeugdigen die gebruik hebben gemaakt van een pgb voor vaktherapie. In 2025 zijn dat er, tot op heden, 3. Dit amendement biedt ruimte voor passende hulp en innovatie en dat vinden wij belangrijk. Het amendement werd unaniem door de raad aangenomen
Onze mening over de verordening zelf
De verordening gaat over de vrij en niet-vrij toegankelijke voorzieningen, zowel Zorg in Natura als PBG om jeugdigen van passende hulp te voorzien. Vastgelegd is wat ouders en jeugdigen van de gemeente mogen verwachten en wat de gemeente van hen verwacht. De verordening biedt het CJG en consortia heldere kaders voor de uitvoering van de jeugdhulp in de jeugdhulpregio. Zo kunnen we jeugdhulp doelmatig en rechtmatig toekennen en de rechtsbescherming van ouders en jeugdigen waarborgen.Tot slot zijn uitgangspunten over vervoer, ouderlijke verantwoordelijkheid, eigen mogelijkheden en weigeringsgronden duidelijk beschreven.
Velsen Lokaal vindt het een goede zaak dat alles helder is vastgelegd en dat ook verwachtingen en uitgangspunten goed in dit stuk zijn beschreven. In ons (regionale) vastgestelde beleid is vastgelegd dat hulp/ondersteuning ‘zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig’ ingezet wordt, waarbij de kwaliteit van de geboden zorg van belang en gewaarborgd is. Hulp- of ondersteuningsvragen van jeugdigen en ouders moeten in een vroeg stadium gesignaleerd worden. Sterke lokale teams zijn daarbij van groot belang. Aan het sociaal (wijk)team, het CJG, maar ook de JGZ/GGD, de praktijkondersteuner jeugd (POH) en andere maatschappelijke partners de taak om dit goed vorm te geven.
Wij hebben dan ook ingestemd met het raadsvoorstel.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!