Kosten HVC verder gestegen

De kosten van de HVC zijn afgelopen jaar flink gestegen. Dit terwijl de verwachting was dat de kosten, met de afvalstoffen heffing, zouden dalen.

Op 12 december 2019 is er een sessie geweest met als onderwerp
“Meer waarde uit afval”. Tijdens deze sessie heeft de wethouder
toegezegd dat hij per kwartaal inzichtelijk zal maken welk verloop er is en
welke mogelijkheden er zijn om aan de knoppen te draaien.

Bedrijfsafval

HVC toegangspoort met beide slagbomen open

Om te weten waar de kosten vandaan komen heeft de Raad een overzicht gekregen van het verloop van de kosten. Op dit overzicht viel op dat de hoeveelheid grof huishoudelijk restafval, hout, puin en grond veel hoger uit is gevallen dan vooraf begroot.

In de afgelopen periode is het ons, en bij meerdere fracties, opgevallen dat bij het afvalbrengstation veel bedrijfsbusjes komen. Nu is het busje geen probleem, maar het bedrijfsafval brengt de kosten van de gemeente, en dus de belasting, omhoog.

Kosten

Er is voor €577.000 aan extra kosten gemaakt. Deze kosten zijn te verdelen in de inzameling (€313.000) en verwerking (€264.000). De kosten die door bedrijfsafval komen zijn slechts een klein gedeelte hiervan. Het afvalbrengstation zit verwerkt in de noemer verwerking. Als de meevallers (PMD en tuinafval €58.000) niet meetelt is er voor ruim €284.000 meer ingeleverd.

Niet het volledige bedrag is door de bedrijfsbusjes aan te rekenen. In dit grote bedrag zit ook de extra inzameling door de Corona crisis verwerkt.

Verder stijgen de kosten door stijgende prijzen in de afvalstromen. Zo is het verwerken van restafval, papier, klein chemisch afval, puin en grond duurder geworden.

Hoe verder

Velsen Lokaal heeft stevig gevraagd aan de wethouder om actie te ondernemen. Er is aangegeven dat er drie mogelijkheden zijn om de kosten van de HVC onder controle te krijgen:

  • Serviceverlaging van grof restafval: ophalen tegen betaling
  • Extra controle bedrijfsafval op ABS(Afval Breng Station) inclusief communicatie
    om bedrijfsmatig misbruik te ontmoedigen
  • Maximum aan aantal keer of hoeveelheid op ABS (bv
    bouw en sloopafval)

Velsen Lokaal is geen groot voorstander van een maximale hoeveelheid per huishouden mag worden weggebracht. Elke inwoner zou zijn of haar afval moeten kunnen brengen. Echter zien we dit als enige maatregel om de bedrijfsbusjes te ontmoedigen hun bedrijfsafval te storten.

Waar wij nog extra aandacht voor hebben gevraagd is de vraag vanuit de ondernemers om met een bedrijfsbus wél huisvuil te mogen storten. Hier zal door de Wethouder en de HVC aandacht aan worden besteed.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *