Sessie lokale uitvoeringsagenda gezondheid

Wij hebben het concept lokale uitvoeringsagenda gezondheid dat zich vooral richt op de aanpak gezonde leefstijl met belangstelling gelezen. Inzetten op het versterken van de gezondheid van de inwoners van Velsen.  

Op een gezonde leefomgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag en waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is. De ambitie wordt: Velsen is een gezonde en veilige leefomgeving voor onze inwoners, waarin we onze inwoners verleiden tot een gezonde leefstijl. We benaderen gezondheid en een gezonde leefomgeving daarom vanuit een brede definitie.

Relatie tussen armoede en gezondheid

Door de coronacrisis is het belang om ons te wapenen tegen een gezondheidscrisis heel duidelijk geworden. Velsen Lokaal vindt het daarom goed dat we meer inzetten op gezondheidsachterstanden. Want er is een relatie tussen sociaaleconomische verschillen en verschillen in gezondheid en levensduur.

Door in te zetten op positieve gezondheid hopen we zwaardere gezondheidszorg te voorkomen. De GGD speelt hierin een belangrijke rol vanuit wetgeving, maar ook de gemeente heeft een belangrijke taak.

Met name waar het gaat om de gezonde leefomgeving.

Landelijk ervaart gemiddeld 5,7% van de bevolking ziekte door het leven in een ongezond milieu. In gebieden met veel industrie, snelwegen en vrachtverkeer zoals in Velsen kan dit oplopen tot 15%. Het is daarom extra belangrijk dat wij aandacht hebben en houden voor de gezondheid van onze inwoners. 

Na 2023 is een deel van de inzet niet meer mogelijk als de financiering vanuit het Preventieakkoord dan echt stopt ( € 40.000,-). De eenmalige € 90.000 vanuit het rijk voor gezonde leefstijlinterventies in 2020 en 21 valt dan ook weg. Welk deel precies valt dan weg? Eventuele aanvullingen vanuit de raad kunnen een financiële aanvraag in de P&C cyclus inhouden.

Vijf gezondheidsvraagstukken

In de lokale uitvoeringsagenda staan vijf gezondheidsvraagstukken centraal uit de regionale nota:

1. Gezondheid in de fysieke en sociale leefomgeving

2. Gezondheidsachterstanden verkleinen

3. Druk op het dagelijkse leven bij jeugd en jongvolwassenen

4. Vitaal ouder worden

5. Leefstijlthema’s a. Overgewicht b. Alcohol c. Roken

Velsen Lokaal onderschrijft de in de agenda genoemde punten waar we op inzetten vanuit de 5 gezondheidsvraagstukken. Wij hebben wel een aantal vragen bij de uitvoeringsagenda. 

1.     Er staat dat er actief wordt ingezet op het speel- en beweegbeleid. Hier waren echter flinke tekorten bleek uit de sessie over dit onderwerp. Wat betekent dat voor deze uitvoeringsagenda? Hier gaat de raad tzt zelf over bij de behandeling van de perspectiefnota.

2.     Wat gaat u doen aan de toegankelijkheid van de openbare ruimte? Kan Velsen het voorbeeld volgen van de toegankelijke stad Haarlem? Daar vraagt men actief aandacht voor de begaanbaarheid van stoepen en wandelroutes voor iedereen, ook mensen met een fysieke of visuele beperking. De wethouder gaf aan dat zij de gemeente Haarlem hierover zal bevragen en tips en successen zal overnemen.

3.     Er wordt gesproken over het succes van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, maar weet iedereen de weg hiernaartoe nu te vinden. Deze aanvragen gaan niet meer via de gemeente, maar via bijvoorbeeld de intern begeleider op school.

Zeker in het begin was hierover veel onduidelijk. Is dat nu beter gecommuniceerd? Dit zal worden uitgezocht door de wethouder.

4.     Jongeren in deze regio ervaren minder prestatiedruk, maar meer stress. Hoe moeten wij dit duiden?

5.     Inzet op jeugd van 12-25 wordt als zeer belangrijk aangemerkt, maar in de afgelopen jaren is het jongerenwerk alleen maar afgenomen. Hoe rijmen we dit? De wethouder was het niet met ons eens dat het jongerenwerk afgenomen is.

6.     Doel van de inzet van de Praktijkondersteuner huisarts Jeugd POH-jeugd is vooral preventie en toeleiding naar de juiste hulp.

Merken we dat de doorstroom beter wordt en heeft dit invloed op bijvoorbeeld de wachtlijsten in de jeugdzorg? Is hier al op geëvalueerd? Dit komt later bij ons terug, aldus de wethouder.

7.     Het overzicht van sport- en beweegaanbieders wordt een aantal keer benoemd. Vroeger stond dit in de Velsen gids. Waar is dit overzicht nu? Kan dat niet evt. in digitale vorm terugkomen?

8.     Kloppen de toch wel schokkende cijfers dat 42,1% van de mensen in Zee- en Duinwijk/IJmuiden-West boven de 18 jaar een bijstandsuitkering heeft wel? Wij hadden juist begrepen dat de cijfers dalende waren. In het Jaarrapport landelijke jeugdmonitor van het CBS lezen we dat het aantal kinderen in een bijstandsgezin licht is gedaald, al waren er eind 2020 wel 40 duizend extra minderjarige kinderen waarvan minstens één ouder een Tozo-uitkering had.

De wethouder zegde toe de juistheid van deze cijfers uit te zoeken en hierop terug te komen.

In januari komt dit onderwerp vanuit het perspectief van de GGD terug op de agenda, waarna het doorgaat naar de raad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *