Gemeente Velsen krijgt een Kinderraad

Op woensdag 19 april 2023 vindt de allereerste vergadering van de Kinderraad in de gemeente Velsen plaats. De Kinderraad is een initiatief van de gemeenteraad en dit jaar doen er zes scholen uit de gemeente aan mee.
Omdat de gemeente Velsen kinderen op een speelse manier in aanraking wil brengen met de gemeente en met de (lokale) politiek, is er geprobeerd om dit middels een interactieve methode te verzorgen, speciaal gericht op leerlingen uit groep 7.

Door de kinderen te laten ervaren hoe democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en hoe je een voorstel maakt, hopen we hen enthousiast te maken voor de lokale politiek.
Namens Velsen Lokaal begeleidt Kitty op 19 april groep 7 van basisschool de Rozenbeek uit Velserbroek bij het presenteren van hun voorstel in de raad. Want dat is het uiteindelijke doel. Op 7 maart was de kennismaking met de klas.

Wat gaan we doen met de Kinderraad?

Het lesprogramma bestond uit 3 lessen.  De kinderen konden hier leren wat de gemeente allemaal doet en wat politiek en democratie betekenen. De gemeente Velsen heeft het lesmateriaal hiervoor speciaal gemaakt. Ook zijn er filmpjes opgenomen met raadsleden die nu in de raad zitten.
In les 1 vormden de kinderen met een kleine groep een politieke partij. Ze ontwikkelden een visie op wat voor hen belangrijk is.
In les 2 maakten ze het plan voor de Kinderraad: ze schreven het op en maakten een aantrekkelijke presentatie in een vorm naar keuze.
In les 3 presenteerden alle kinderen hun plan voor de Kinderraad aan de rest van de klas. Er werd gestemd en het plan met de meeste stemmen wordt op 19 april gepresenteerd aan andere klassen.
Tot slot stonden er in de map adviezen over hoe de kinderen zich het beste kunnen presenteren en hoe ze het beste kunnen debatteren. Les drie werd mede verzorgd door een raadslid, die in de klas kwam vertellen over het raadswerk. Ook hebben we de groepjes in de klas geholpen bij het maken van een haalbaar voorstel. De kinderen moesten namelijk tijdens de lessen een voorstel ontwikkelen dat zij op 19 april zullen inbrengen bij de Kinderraad. Die voorstellen kunnen over van alles gaan, maar de enige voorwaarde was dat het plan iets moet brengen waar zoveel mogelijk kinderen in de gemeente wat aan zullen hebben. Het voorstel dat op 19 april het meest verkozen wordt, wint een bedrag van € 5000,- ! Daarmee kan het plan ook echt tot uitvoer worden gebracht. Hoe leuk is dat?

Het voorstel voor de Kinderraad geeft antwoord op de volgende vragen:

Wat is het probleem waarvoor jullie plan hebben gemaakt en waarom vinden jullie dit een probleem? Wat gaan jullie doen om het probleem op te lossen, waar gaan jullie dat doen, wanneer en hoe gaan jullie dat doen? Wat is het effect van jullie plan op het probleem? Hoe gaan jullie de inwoners van Velsen laten weten over jullie plan? Waarvoor gaan jullie de 5.000 euro gebruiken?

Hebben jullie genoeg aan 5.000 euro? Zo niet, hoe gaan jullie extra geld verdienen met dit plan? Op 19 april, de Dag van de Kinderraad, vindt er een echte kinderraadsvergadering plaats in de raadzaal op het gemeentehuis. Deze vergadering zal ook live worden uitgezonden en opgenomen. Burgemeester Frank Dales zal de eerste vergadering van de Kinderraad voorzitten. Op 7 maart hebben de leerlingen van groep 7 van de Rozenbeek hun voorstellen al aan mij gepresenteerd en dat beloofde al heel wat! Wij kijken daarom enorm uit naar 19 april om te zien wat de andere 5 scholen allemaal hebben bedacht. We nodigen iedereen van harte uit om de uitzending live op RTV Seaport te volgen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *