Wat betekent de coronacrisis tot nu toe…

Nu, na ruim anderhalf jaar is het nog steeds niet gedaan met de coronapandemie. Sterker nog: de avond nadat de raad is bijgesproken, volgden weer aanscherpende maatregelen. We worden er allen moedeloos van.

Terugblik

Toch was het goed om een terugblik aan te horen van onder andere de GGD, het onderwijs en de Velsense horeca.

Allereerst sprak de portefeuillehouder Dales over de uitvoering van maatregelen, die vanuit het Rijk zijn opgelegd aan de gemeente. Dat bracht vaak spanningen mee binnen de gemeentelijke  organisatie. Er moest creatief gedacht worden en flexibel gewerkt worden om telkens in te spelen op de actualiteit. Door hard werken en veel te communiceren zijn er belangrijke lessen getrokken uit deze crisis.

De GGD verhaalde in grote lijnen hoe de organisatie werkte aan de opschaling van de test- en priklocaties. De organisatie verdubbelde ruim zijn medewerkers van 1200 naar 2500. Met enige trots vertelde de directeur over de werkwijze binnen de Veiligheidsregio, waar Velsen onder valt. De  GGD verzekerde de Raad direct klaar te zijn voor de boost vaccinatie. (3de vaccinatie)

De zorgen in het onderwijs kwamen hard aan. De voorzitter van de Stichting Atlant basisonderwijs nam de Raad mee in de dagelijkse coronacrisis binnen het basisonderwijs. Wat te doen als juf corona blijkt te hebben of een kind in de klas…. Krijgen de kinderen thuis voldoende ruimte om schoolwerk te doen? Wat te doen met de achterstanden doordat de school moest sluiten, of de klas geen vervanger kon vinden?

Na deze indrukwekkende terugblik sprak de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Velsen. Hij complimenteerde de gemeente met de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan het  toezichthouden en de handhaving binnen Velsen. Er is telkens goed overleg met de portefeuillehouder. Natuurlijk zijn ook daar grote zorgen. Redden de ondernemers het nog met een dreigende 5de lockdown? Voor zover hij kon melden, zijn er nog geen ondernemers failliet gegaan, maar het water staat ook bij hen aan de lippen.

Wordt vervolgd

De bijeenkomst moest worden afgesloten omdat er geen tijd meer was. Daardoor was er geen gelegenheid voor de Raad om inhoudelijk  vragen te stellen of opmerkingen te maken. Zeker is wel dat deze sessie een vervolg gaat krijgen om weer verder lessen te trekken uit deze crisis. 

Kijk voor de huidige coronamaatregelen op onderstaande afbeelding:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *