Webinar ‘herkomst stoffen in de IJmondregio’

Vrijdagavond 21 januari 2022 vanaf 19.30 uur waren Patrick de Wildt en Kitty Wolfs namens Velsen Lokaal aanwezig bij de webinar van de provincie Noord-Holland over het RIVM-rapport ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’.

Herkomst stoffen in de IJmondregio

Het RIVM lichtte het rapport over de herkomst van stoffen in de lucht in de IJmondregio tijdens de webinar toe. Gedeputeerde Jeroen Olthof en 3 wethouders van de IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) reageerden op de resultaten van het RIVM-onderzoek.

Inwoners konden alleen vragen stellen via de chatfunctie, waardoor een echt debat niet ontstond. Dat vinden wij toch wel een gemiste kans. Duidelijk werd wel dat veel mensen zich enorm veel zorgen maken over de luchtkwaliteit in onze regio. Hetzelfde geldt voor de effecten op de lange duur op onze gezondheid. Want we wonen hier toch allemaal graag, maar we zijn niet gerust op onze veiligheid. En dat zou wel moeten!

Geschokt

Iedereen is geschokt over de grote verschillen tussen de uitkomsten uit dit RIVM-rapport en die van Tata zelf. Waar komen de stoffen in de lucht en op de grond (depositie) nu echt vandaan? De aangetroffen Paks en grofstof en fijnstof in de lucht blijken schrikbarend veel hoger te zijn.
De gedeputeerde en wethouders legden vrijdagavond vooral de nadruk op nader onderzoek en het uitzetten van tijdlijnen. Velsen Lokaal is van mening dat als Tata goede buur, nu echt wel grote stappen in de goede richting behoort te zetten.

Vragen die niet zijn beantwoord, worden op de website van de provincie onder: Gezondheid in de IJmond gepubliceerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *