Weekendoverpeininzing: #minderpolitiek

Onze collega fracties vragen ons regelmatig wat wij bedoelen met #minderpolitiek. Dat is begrijpelijk, want ook wij ‘zwemmen’ mee in de waan van de dag binnen het huidige politieke systeem. Dan is het lastig onderscheid maken. Maar er zijn kansen na de verkiezingen. Tenminste dat vinden wij. U ook?

• De ‘doe het zelf burger’ bewijst dat publiek bestuur in toenemende mate overbodigheid laat zien
• Kijk onderstaand naar ’transitieNL. Kiemen van het Nieuwe Nederland’
• Morgen toelichting IJmuider Courant over #meerpolitiek binnen LVVP
• ‘Dwarsdenkers en friskijkers’, dat is #verantwoordvooruit

peterluitDe afgelopen maanden heeft u ‘minder politiek’ in ieder geval al kunnen merken in de duur van de raadsvergaderingen. Ja, toegegeven, er stonden ook nauwelijks meer baanbrekende onderwerpen op de agenda, zo vlak voor de verkiezingen. Nou ja, op de valreep dan nog wel de LVVP, die op nauwkeurige wijze buiten het gezichtsveld van de burger werd gehouden. Dat is wel ‘minder politiek’, maar niet zoals wij het bedoelen.

Ja, dat LVVP (Lokaal Verkeers- en VervoerPlan) gaat namelijk ook u aan, de gebruiker van het gehele wegennet (voetpaden, fietspaden, autoverkeer en openbaar vervoer in alle vormen) in geheel Velsen. Dan is het toch logisch dat alle onderdelen in één keer worden besproken? Er is nogal wat te bespreken in Velsen en daarbuiten. Want ook dat gebeurt namelijk in een zogenaamde ‘mobiliteitsvisie‘ voor de gehele IJmond. Weet u, dat het aantal opeengestapelde rapporten en visies binnen eigenlijk ‘slechts’ één onderwerp (vervoer) voor Velsen Lokaal wel de limiet heeft bereikt.

Waarom? Omdat al die rapporten, en zelfs per rapport/visie in stukjes ‘gehakt’, nauwelijks kunnen resulteren in effectief bestuur. De coalitie en B&W vinden dat wel. Waarom gebeurt dat? Omdat de informatievoorziening binnen de coalitie ‘zo af en toe’ anders is dan richting oppositie. En dat is jammer, want Velsen Lokaal wil met #minderpolitiek juist wel samenwerken, willekeurig of dit binnen oppositie of coalitie is. Dat hebben we de afgelopen 4 jaar ook wel bewezen. Regelmatig gingen wij ‘mee’ met coalitie of oppositie, al naar gelang het belang van het onderwerp.

Dat willen wij vanuit 2014 voortzetten. Gewoon met minder ‘gedoe’ zaken gecombineerd behandelen, die voor u van belang zijn. U zult dan snappen dat we in de huidige samenstelling van coalitie en oppositie geplaagd worden. Onze standpunten  voor #minderpolitiek vinden namelijk lastig hun route binnen een speelveld van juist #meerpolitiek van de coalitie. Kinderachtige retoriek is dan het gevolg.

Ruzie? Welnee, kom ook eens langs op het Plein ’45 tijdens een raadsvergadering. Als de camera’s uit staan, staat iedereen met elkaar te kletsen en zijn de spanningspunten duidelijk minder voelbaar. Juist dat gevoel willen wij als Velsen Lokaal eigenlijk altijd overbrengen, minder tegenstellingen waar het kan, meer samenwerking waar het voor u van belang is en al helemaal geen oerwoud aan regels, zwijgplichten en afspraken vooraf (veelal door de voorzitter van de raad), om het geheel zogenaamd in het gareel te houden. Gewoon met elkaar #verantwoordvooruit met #minderpolitiek. Als u meedoet, dan gaan we dat zo doen. In uw belang!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *