Bestuurskrabbel: Wat is er nu aan de hand?

Inmiddels zijn er op Plein ‘45 een aantal sessies geweest waarin de gemeenteraad, maar ook de inwoners van Velsen, op de hoogte werden gebracht over de ontwikkelingen rondom de opvang van vluchtelingen.

Gedurende enkele maanden vindt deze uitwisseling van informatie reeds plaats. Tijdens de bijeenkomsten is de verantwoordelijk wethouder meerdere malen gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over dat wat er van de gemeente Velsen verwacht zou kunnen worden, maar ook wat de gemeente Velsen zou kunnen verwachten, bij eventueel gewenste opvang van vluchtelingen.

Opvang statushouders

Het enige concrete wat op te tekenen was, was het feit dat het niet zou gaan om crisisopvang, maar om opvang van vluchtelingenzogenaamde statushouders. Voor de verantwoordelijke bestuurders het teken om achterover te gaan hangen, zo een vaart zal het dus allemaal niet lopen. Die 41 mensen extra, ook een reeds lange tijd bekend aantal, daar vinden we wel een plek voor! Tijdens de meest recente bijeenkomst, met op de tribunes een groot aantal kritische inwoners van Velsen, werd de passieve houding van de wethouder eens te meer bevestigd.

Onderzoek

Er moest nog steeds een onderzoek komen naar de mogelijkheden voor de opvang/huisvesting van statushouders. Het enige nieuwtje was dat het aantal te plaatsen mensen aan dagkoersen onderhevig kan zijn. Of we het hier hebben over de optiehandel, het moet niet gekker worden! Het onderzoek moest dus nog gestart worden, maar aangegeven werd wel dat er een duidelijke volgorde in de mogelijkheden van eventuele huisvesting is:

 1. Containerwoningen
 2. Schepen
 3. Leegstaande panden
 4. Sociale huurwoningen

Dovemans oren

Ten overstaan van alle aanwezigen werd benadrukt dat sociale huurwoningen echt optie vier is, als alle andere scenario’s niet uitvoerbaar blijken. Het kan toen niet tegen dovemans oren gezegd zijn dat de eerste drie opties serieus onderzocht moeten worden, want eigenlijk zou hier de oplossing bij moeten zitten. Woningen vrijmaken voor de huisvesting zou weleens op zeer veel verzet kunnen komen te staan.

De reactie op de publieke tribune maakte dit heel duidelijk.

Dan worden we toch wel onaangenaam verrast door het bericht in de IJmuider Courant van zaterdag 24 oktober.

Verrassing

coaIneens moet er toch onderzocht worden of er plek is voor kortdurende noodopvang. Zijn de bestuurders nu zo naïef of worden zowel de gemeenteraad als de inwoners van Velsen in de maling genomen? In ieder geval is er nog steeds niets onderzocht, zoveel blijkt uit het bericht.

Welk één verrassing voor de wethouder, wordt de gemeente ineens benaderd om noodopvang te onderzoeken. Wel voor het bekende aantal van 41 plaatsen, dus hoe verrassend kan het zijn? Nu wordt als eerste onderzocht of de beschikbare woningen in stelling gebracht kunnen worden om vervolgens andere mogelijkheden te onderzoeken.

Houding

Hoe laks en respectloos kun je zijn? De wethouder moet zich diep schamen, de arrogantie naar de gemeenteraad, maar helemaal naar de inwoners van Velsen druipt ervan af. En naar de provincie en Den Haag is een dergelijke houding er ook één van zoek het lekker uit.

Om over de mensen waar het om gaat maar niet te spreken!

2 antwoorden
 1. Kees Maas
  Kees Maas zegt:

  Hoe minder je over een kwestie weet des te eenvoudiger is het om er een oordeel over te hebben. Helaas is de werkelijkheid een stuk ingewikkelder. De vraag is wat je met deze reactie beoogt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *