BIZ-ness as usual in Velsen

Op donderdagavond 15 september werd door de gemeenteraad vergaderd over de eerste Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) in Velsen die op het punt staat het licht te zien. 

Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet BIZ in werking getreden. Via deze wet faciliteert de gemeente ondernemers die de handen ineenslaan om van het bedrijventerrein waar zij toe behoren een veiligere omgeving te maken. De gemeente heft bij deze bedrijven een extra belasting die volledig wordt aangewend ter verbetering van het bedrijventerrein. Een BIZ is dus van ondernemers voor ondernemers.

Middenhavengebied

Hoewel de wet dus al sinds begin 2015 van kracht was, hebben de Velsense ondernemers hier nog geen gebruik van gemaakt. Tot nu toe, want de ondernemers uit het Middenhavengebied hebben een jarenlange samenwerking nu verder vormgegeven via het opzetten van een BIZ. In dit gebied opereren circa 500 ondernemingen, waarvan er 250 groot genoeg zijn om mee te doen in de BIZ.

Stichting

Henk Wessel sprak in namens de stichting die is opgericht voor deze BIZ. Hij hield een gepassioneerd betoog over hoe de samenwerking in dit gebied al vanzelfsprekend verloopt en over hoe het gebied een positieve impuls heeft gekregen door het Fabricius project van de gemeente Velsen.

En juist om de huidige opgeknapte staat van dit gebied niet te laten verloederen komt de BIZ als geroepen.

Financieel

Deze BIZ kost de gemeente in principe geen geld. Beperkte kosten worden gemaakt om de belastingen te heffen en daarnaast heeft het college gekozen om eenmalig te investeren in dit initiatief van deze ondernemers. Velsen Lokaal plaatste vraagtekens bij deze eenmalige bijdrage, omdat het erop leek dat er daardoor een taak van de ondernemers op het bordje van de gemeente kwam te liggen.

Haken en ogen

Daarnaast waren er nog meer haken en ogen, met name ten aanzien van de volgorde van het proces en de draagvlakmeting, maar deze zaken zijn allemaal wettelijk geregeld. Voor wat betreft het draagvlak liet dhr. Wessel ook weten dat naar verwachting circa 70% van de ondernemers voor de BIZ zal stemmen.

Op 4 oktober is de stemming en als er dan minimaal 50% van de ondernemers aanwezig zijn, waarvan 66% voor stemt is de eerste BIZ van Velsen een feit. De gemeenteraad van Velsen moet dan natuurlijk wel met het raadsvoorstel instemmen tijdens de raadsvergadering van 29 september, maar gelet op het sentiment is dat slechts een formaliteit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *