Huisvesting van statushouders in Velsen – eerlijke verdeling

Bomvolle raadszaal

Eindelijk een openbare sessie over de huisvesting van statushouders in Velsen. Ruim 150 inwoners van met name IJmuiden hadden de kans aangegrepen hierbij aanwezig te zijn. De raadszaal zat inclusief balkon afgeladen vol en er hadden zich 2 insprekers gemeld die namens de inwoners van IJmuiden de zorgen die er leven voor het voetlicht brachten.

Insprekers

De insprekers Johan Visser en John Weidijk verwoordden op een goede en betrokken wijze de zorgen van inwoners. Die zorgen spitsen zich in hoofdzaak toe op het feit dat er van de toegezegde spreiding van statushouders over alle kernen van de gemeente Velsen zo goed als niets terechtkomt. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die tot nu toe voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. De insprekers constateren terecht dat de statushouders hoofdzakelijk terecht komen in IJmuiden en Velsen-Noord want daar staan nu eenmaal de sociale huurwoningen.

verdeling-statushouders-velsen

Bron: IJmuiden Actueel. Huidige verdeling statushouders

Sociale evenwicht IJmuiden en Velsen-Noord

Kort samengevat vreest men (in hoeverre dat al niet gebeurd is) voor een verstoring van het sociale evenwicht in de betreffende wijken in IJmuiden en Velsen-Noord. Als de aanwezige mensen op de publieke tribune tijdens de presentatie van een tweetal ambtenaren roepen dat ze alle gepresenteerde cijfers en feiten al kennen, kunt u zich voorstellen hoe dat was voor ons, de aanwezige raadsleden. Wederom niets nieuws onder de zon.

Positieve punten

Twee positieve punten zijn er echter wel te noemen maar die komen niet voor rekening van het college:

  1. De inwoners hebben zich eindelijk een keer kunnen uiten en gebleken is dat de emoties erg hoog zitten.
  2. Alle raadsfracties spraken zich uit voor de spreiding van de statushouders over alle woonkernen van de gemeente Velsen. Velsen Lokaal en Christen Unie werken aan een motie voor die we in zullen brengen tijdens de raadsvergadering van 29 september. Doel: het college nu echt werk laten maken van noodhuisvesting in alle kernen, dus ook in Santpoort, Driehuis en Velsen-Zuid.

Noodhuisvesting is niet op

Om een goede spreiding tot stand te brengen zijn in eerste instantie alternatieve woonvormen nodig zoals bijvoorbeeld wooncontainers of tijdelijke woningen. Het college heeft al ruim anderhalf jaar geleden toegezegd dat er spreiding zou plaatsvinden en dat er onderzoek zou komen naar o.a. wooncontainers. Spreiding is niet tot stand gekomen en het onderzoek naar wooncontainers werd door verantwoordelijk wethouder Verkaik (VVD) afgedaan met: de wooncontainers zijn OP.

Deze voor Velsen Lokaal onbegrijpelijke opmerking  heeft ons aangezet tot een onderzoek naar de beschikbaarheid van wooncontainers en tijdelijke woningen. Onze conclusie is dat er volop mogelijkheden zijn voor tijdelijke huisvesting, inclusief wooncontainers. Met een levertijd van 2 tot 3 maanden. We zijn zelfs in afwachting van concrete offertes.

Zoals het er nu naar uit ziet heeft wethouder Verkaik de raad onjuist geïnformeerd…………

Samenvatting sessie

Bekijk hier de samenvatting van de sessie. Vanaf minuut 9.04 is Peter Stam te horen en te zien over de spreiding van statushouders.

Uitzending verzorgd door RTVSeaport.

1 antwoord
  1. Hugo
    Hugo zegt:

    Toch bijzonder, je zou verwachten dat juist IJmuiden en Velsen-Noord opgetogen zijn over de komst van al die hoogopgeleiden uit Syrië (artsen, apothekers, rechters, advocaten). Die zijn er juist al genoeg in Driehuis.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *