Hoort wantrouwen niet bij democratie?

Citaat Krastev (*): “Jawel, het is zelfs essentieel. We moeten onze leiders controleren. Maar we hebben ook vertrouwen nodig. We hebben instituties, we kiezen parlementariërs die namens ons bepaalde standpunten innemen. Als we deze instituties en elites het functioneren onmogelijk maken, wordt het destructief. Dat stadium bereiken we nu”……

Is dit ook van toepassing op het gemeentebestuur van Velsen? Jawel, is het antwoord. Het zonder enige inhoudelijk gesprek Velsen Lokaal schofferen, maakt dat de gemeentelijke politiek in Velsen destructief is geworden. De coalitie verwacht van de oppositie, dat Velsen Lokaal en de andere oppositiepartijen zich beperken tot het lijdzaam ja-knikken en dankbaar op de knieën instemmen.

Als dat de rol van de oppositie is, dan zijn we beland in een totalitaire verhouding waarin verkiezingen een nutteloos ritueel zijn. Velsen Lokaal doet daar niet aan mee en zal zich niet beperken om een eigen geluid te laten horen, waarbij goed geluisterd wordt naar wat er in de Velsense samenleving speelt.

krastevCitaat Krastev: “In een democratie hoort het debat te gaan over het soort samenleving waarin burgers willen leven. Een groot deel van dit debat kunnen politici niet meer voeren, omdat je daar conflicterende visies voor nodig hebt. Maar die visies zijn er niet, want wat politici denken en vinden doet er niet meer toe. Dus krijgt de politiek een andere wending. Ze gaat niet meer om wereldbeelden en hoe je van die wereldbeelden een synthese smeedt, maar om het beheersen van wantrouwen.  Politici steken steeds minder energie in het ontwikkelen van een inhoudelijke visie en steeds méér energie in pogingen om dat wantrouwen binnen de perken te houden. Sommigen zeggen: dit is geen politiek, dit gaat nergens meer over. Waarom zouden we ons opwinden over al die schandaaltjes? Ze hebben gelijk natuurlijk. Maar de realiteit is dat die schandaaltjes de nieuwe politiek zijn geworden”.

Ook deze reflectie is van toepassing op het gemeentebestuur van Velsen. Ruim 4400 kiezers verwachten van Velsen Lokaal de nieuwe verfrissende inbreng in het gemeentebestuur, die nu in hoofdzaak bestaat uit wethouders die al 8 jaar lang hebben gezeten. Daarbij is het risico groot dat ze in zichzelf gaan geloven en hun kritische vermogen verliezen.
De verzuchting van vele kiezers is dan ook hoorbaar op straat, dat die verfrissende inbreng weer 4 jaar lang uitblijft.

*De citaten komen uit het interview met Ivan Krastev, gepubliceerd in NRCWeekend van 5/6 april j.l.
Krastev is politicoloog, die op zoek is naar onderstromen in de politiek en samenleving (citaat NRC).

2 antwoorden
 1. Martha Klinge -Smit
  Martha Klinge -Smit zegt:

  Vanavond is er nog een bijeenkomst van Velsen Lokaal.Ik heb nog steeds hoop voor onze partij.En dat dan ook Mevr Ombergen terug kan komen.Succes en een warme oprechte groet.

  Beantwoorden
 2. Lucas Achterbosch
  Lucas Achterbosch zegt:

  Beste Marianne.
  De frustratie en teleurstelling zijn blijkbaar zo groot dat het tegen de plinten opklotst.
  Waarom is het nodig om een politicoloog uit Bulgarije aan te halen die met name gespecialiseerd is op processen binnen Europa en EU?
  Maak het nou niet zo groot.
  Ik nodig je uit om te reageren op mijn reactie n.a.v. het artikel van Peter Luit van 2 april jl op deze site van Velsen Lokaal.
  Gewoon een reactie op een lid van Velsen Lokaal die de moeite neemt mee te denken en een goedbedoeld advies geeft.
  En als dat niet kan dan het volgende advies: Als je geschoren wordt, moet je stilzitten.
  Groet,
  Lucas

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *