Interview Friso Bos met Marianne Vos in IJmuider Courant

VELSEN – ,,Ik weet niet wat ik moet zeggen tegen de 4500 mensen die op ons hebben gestemd’’, zegt fractievoorzitter Marianne Vos van Velsen Lokaal. ,,Tegen al die mensen die het tijd vonden voor een frisse wind en die wind van óns verwachtten. De winst die we boekten voelt als een enorme waardering voor ons oppositiewerk. De manier waarop we tegelijkertijd worden gepasseerd door de coalitie en het gedraaide LGV is te gek voor woorden. Ongehoord. Ik weet niet wat ik ervan moet zeggen.’’

‘Ik had me hard moeten maken voor een onafhankelijk informateur’

marianne-vos,,Afgunst is het. Wij zijn gewoon veel te sterk en komen boven het maaiveld uit. We zijn daardoor als fractie een dreiging voor grijze muizen. Afgunst, niks meer en niks minder. We hebben vier jaar lang heel sterk op inhoud politiek bedreven, daar kwam geen weerwoord op. Als we ergens tegen stemden dan was dat altijd met een genuanceerde stemverklaring. Het blijkt dat niemand daarnaar geluisterd heeft. Zo stemden we tegen de Visie op Velsen, kennisrijk werken. Omdat wij die visie te smal vonden en er meer zaken in wilden betrekken. Velsen heeft namelijk veel meer te bieden dan de huidige Visie veronderstelt. Die stemverklaring is overduidelijk vergeten door de coalitie. Ze hoorden ons ’nee’, luisterden niet verder en hadden een stok om mee te slaan. Op die manier krijgen wij het predicaat ’antipartij’ opgeprikt. Dat er niks gebeurt met je stemverklaring, dat is heel zorgelijk.’’

,,Ik hoop maar dat onze kiezers nog achter ons staan, ook nu we door de coalitie zijn gepasseerd. Zeg nou zelf, waarom zou je nog naar de stembus gaan? Het nieuwe college was al gereed vóór de verkiezing. Wij als tweede grote winnaar zijn niet eens uitgenodigd voor een beleefdheidsgesprekje. Wat heeft het nog voor zin? Het verbaast me dan ook niet dat de opkomst bij verkiezingen zo laag is tegenwoordig. Vind jij het niet beangstigend dat het mogelijk is ondanks een verkiezingsuitslag gewoon met een van tevoren bedacht college verder te gaan?’’

,,Toen duidelijk was dat we gepasseerd zouden worden hebben we ook de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Franc Weerwind benaderd. Hij had goede speeches bij het afscheid van de oude raad en de installatie van de nieuwe. Over het ’huis van de democratie’. Over het niet aannemen van gunsten voor, tijdens of na je werk in dat huis. De burgemeester is de hoeder van de integriteit in de gemeenteraad. Daarom benaderden wij hem. Is het in de haak als een raadslid een wethouderspost in het vooruitzicht wordt gesteld nog voor de verkiezing? Is het in de haak hoe wij tot op het bot kapot zijn gemaakt? Dat zijn vormkwesties die de ethische code raken. En de vorm die hier gekozen is past niet bij de manier waarop raadsleden met elkaar behoren om te gaan. ’Nu is het paytime’, zei Ronald Vennik. ,Het is campagnetijd, het is oorlog, alles is gepermitteerd’, zei Robert te Beest.’’

,,Ik had er voor gegaan. Nog vier jaar knallen en dan stoppen. Niet dat ik er zondermeer vanuit ging dat we in de coalitie zouden komen hoor. Ik heb mezelf steeds voorgehouden dat het ons gegund moest worden en dat we ook niet per se de grootste hoefden te zijn. We hebben lef en durf en dat heb je precies nodig om stappen te maken, om die frisse wind door het huis van de democratie te laten waaien.’’

,,Tsja, na al die jaren weten de huidige collegeleden wat ze aan elkaar hebben; Lekker veilig. Dus openstaan voor die frisse wind is voor hun de grootste bedreiging. Waarom houden we in hemelsnaam nog verkiezingen?’’

,,De fout die ik zelf heb gemaakt is dat ik me niet genoeg heb hard gemaakt voor een onafhankelijk informateur. Ik had vertrouwen in het democratisch proces en realiseerde me te weinig hoe dat gemanipuleerd kan worden. Ik ben te eerlijk. Misschien ben ik daardoor wel ongeschikt voor de politiek. Wat moet ik in vredesnaam tegen onze kiezers zeggen.’’

Bovenstaande tekst is letterlijk overgenomen van de publicatie in de IJmuider Courant van 9 april 2014

4 antwoorden
 1. Martha Klinge -Smit
  Martha Klinge -Smit zegt:

  Inderdaad denk ik nu ook wat heeft het voor zin gehad dat ik ben gaan stemmen en mijn man meegenomen hebt.Ja toen was ik nog vol hoop ,nu denk ik als ik als ik staks die wethouders daar weer zie zitten,geniepig,vals,machtbelust en niet te vertrouwen personen.Bah.Wordt er misselijk van vooral van Mevr Baervelt.Haantje de voorste.Maar mevr Vos ga er tegen aan denk om u kiezers,wij vertrouwen op u.Ga met een zuiver geweten maar de strijd aan ,u hebt samen met iedereen van de partij jullie best gedaan.Succes.Martha Klinge-Smit.

  Beantwoorden
 2. Lucas Achterbosch
  Lucas Achterbosch zegt:

  Beste Peter,

  Het kan niet op. Ook nog een artikel met een interview van Marianne in de IJC van 9 april. Feitelijk een weergave van een interview op Seaport op 7 april.
  De coalitiepartijen geven aan dat er twee breekpunten door Velsen Lokaal zijn ingebracht tijdens de verkiezingscampagne t.w. Visie op Velsen 2025 en de HOV. Beide zaken zijn ook stevig aangezet in een advertentie op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.
  Daarnaast is de afgelopen vier jaar zodanig oppositie gevoerd dat volgens een aantal partijen alleen de zure toon is blijven hangen en niet de inbreng met ongetwijfeld goede argumenten, om het beter te doen. Dit is voor de andere partijen zo overduidelijk dat Velsen Lokaal niet eens is uitgenodigd voor een gesprek na de verkiezingen. Dat zegt toch wel wat.

  Mooi en goed dat Velsen Lokaal met de verkiezingen heeft gewonnen maar je kan toch niet zeggen dat de kiezer massaal is overgelopen. Ondanks alle tegenstellingen en/of andere ideeën moet er altijd een basis zijn voor gesprek. Zeker als met coalities te maken hebt.

  Ik moet dan tot de conclusie komen dat het politieke spel niet goed is gespeeld. De resultaten zijn er ook na. En dan krijgt het eindresultaat ook een persoonlijke kant.
  Marianne maakt het zelf ook persoonlijk door te stellen dat zij nog vier jaar had willen knallen. Als raadslid? Als wethouder? Ze vraagt zich af of ze wel geschikt is voor de politiek. En tevens stelt Marianne de vraag hoe het nu verder moet.
  Opgepast moet worden dat over vier jaar hetzelfde weer aan de orde is. Een mens heeft te leren en een politiek partij ook.
  Dit lijken mij meer zinnige vragen dan de vraag of de democratie in Velsen onderuit is gehaald. En of de burgemeester zijn verantwoordelijkheid neemt. En wat je er nog meer bij kunt halen.
  Laat ik eindigen met nog een advies: In een vlek moet je niet wrijven.

  Veel sterkte en wijsheid de komende periode. Het wordt een moeilijke tijd.

  Groet,
  Lucas Achterbosch

  Beantwoorden
  • Peter Luit
   Peter Luit zegt:

   Lucas, wij zijn een open partij en waarderen elke reactie. Zo ook jouw inmiddels vele reacties op verschillende artikelen van de laatste week. Toch begin ik me wel af te vragen of je beeld wel helemaal overeenkomt met de werkelijkheid.

   Ik kan als voorzitter lang niet alles beoordelen wat er 24 uur per dag, 7 dagen in de week gebeurt. Maar ik geef hierbij graag nogmaals aan dat ik als voorzitter in 2010 begon met ‘Samenwerken met de coalitie daar waar het kan, en oppositie voeren daar waar het moet’. Mijn beperkte beeld over de periode 2006-2010 was de aanleiding juist meer positieve beeldvorming te introduceren. Werkzaam in het media landschap realiseer ik me maar al te goed hoe makkelijk vertekende beeldvorming kan ontstaan.

   Juist daarom herken ik het beeld van ‘zuur’ en ‘altijd tegen’ helemaal niet. Ik kan je zeggen dat ik vrijwel elke week aanwezig ben geweest bij fractievergaderingen, sessies en raadsvergaderingen. Talloze voorstellen, moties en amendementen zijn er in samenwerking met zovele verschillende partijen binnen en buiten de coalitie gemaakt, ingediend en succesvol doorgevoerd. Natuurlijk ook tegengeluiden, maar dat hoort toch bij de taak van een oppositie?

   De balans is volgens mij in alle redelijkheid gehouden voor de positie die Velsen Lokaal heeft bekleed. Ik denk dus dat ook het door jou opgetekende beeld van Velsen Lokaal een beetje beïnvloed is door het enorme geweld waarmee de zittende coalitie ons heeft weggecijferd. Over een paar weken praat niemand daar meer over en gaat iedereen gewoon weer aan het werk.

   En tijdens de borrel na een raadsvergadering wordt er dan wel weer een keer om gelachen. Kom eens langs zou ik zeggen, zeker om je mening te voorzien van wat meer objectiviteit. Want dat is de werkelijkheid van de politiek, hoe hard het ook op het moment van de verkiezingen wordt gespeeld. Wat jij hebt gezien is de waarheid van enkelen rondom de verkiezingen, maar niet de waarheid van velen van 4 jaar werk.

   Ik hoop dat je als lid van Velsen Lokaal ook mijn mening in deze waardeert.

   Beantwoorden
   • Lucas Achterbosch
    Lucas Achterbosch zegt:

    Peter,
    Natuurlijk waardeer ik jouw mening.
    In een persoonlijk contact met Marianne heb ik ook mijn waardering laten blijken. Voor het vele en harde werk dat door de fractie en bestuur is verricht. Ook het feit dat velen hun best hebben gedaan en veel tijd en energie in de partij hebben gestoken.
    Ook hun kritische opstelling en de pogingen om beleid aan te passen past bij de tradities van de oppositie en dat mag ik zeker ook verwachten van Velsen Lokaal.
    Daar wil ik helemaal niets aan afdoen.

    Of mijn beeld met de werkelijkheid overeenkomt, daar gaat het niet om. Ik hoef daarvoor ook niet naar de gemeenteraad toe.
    Ik geef alleen maar aan wat andere politieke partijen ervan zeggen en wat uiteindelijk het resultaat is van de collegeonderhandelingen voor Velsen Lokaal.
    Dit zijn voor iedereen twee werkelijkheden.
    En als jij van mening bent dat de inhoud geen recht doet aan het resultaat dan wordt het tijd hierover na te denken en conclusies te trekken.
    En dat is nu precies wat ik steeds zeg.
    Veel sterkte en wijsheid hiermee.

    Dank voor je uitnodiging. Ik zal zeker een keer langskomen.
    Alleen al om een aantal oude bekenden de hand te drukken.

    Dit is het en nu aan de slag!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *