Marianne Vos

Is buurmeisje Haarlemmerliede & Spaarnwoude ook verliefd op buurjongen Velsen?

Al enige maanden is buurgemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude (H&S) op zoek naar een fusiepartner met een van de omliggende gemeenten. H&S is te klein geworden om goed de belangen van haar 5.500 inwoners te waarborgen. Dat komt onder andere door de vele omvangrijke verantwoordelijkheden die het Rijk heeft opgelegd aan gemeenten zoals het sociale domein en de nieuwe omgevingswet.

Velsen verliefd op Haarlemmerliede & Spaarnwoude

De gemeenteraad van H&S zal op 28 juni a.s. een uitspraak over doen of zij wil fuseren met Amsterdam, Haarlemmermeer of Velsen. Op 8 juni vond een bijeenkomst plaatst waarbij de inwoners kennis konden maken met deze drie “huwelijks”-kandidaten. Velsen deed dat op een zeer originele en romantische wijze door huis-aan-huis een Valentijnskaart aan de bewoners te sturen en hen uit te nodigen om op 8 juni kennis met ons te maken. Een verleidingstactiek die zeer goed heeft gewerkt.

Maar waarom willen we graag, dat H&S kiest voor Velsen? Er zijn twee belangrijke redenen:

  1. Velsen pleit altijd voor het behoud van de open groene bufferzone Spaarnwoude en dat we beslist geen uitbreiding van het Amsterdamse havengebied willen. Dat grondgebied grenst aan onze beide gemeenten: samen staan we sterker!
  2. De fusie versterkt de positie van de IJmondiale samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam. Velsen Lokaal zet vooralsnog wel vraagtekens bij deze fusie. Tot op dit moment weten we niet of deze gemeente financieel gezond is, of er achterstallig onderhoud is aan riolering, onderhoud wegen etc. De 1.300 huishoudens betalen nu een hogere OZB-belasting dan Velsen. Vraag is hoe dat dan komt.

Vervolg proces

Op deze punten zal de fractie uiterst kritisch zijn voordat wij akkoord zijn met een daadwerkelijk huwelijk met H&S. Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst zal de gemeenteraad van Haarlemmerliede & Spaarnwoude eind juni haar eigen huwelijkspartner moeten kiezen: Amsterdam, Haarlemmermeer of Velsen?

Wordt vervolgd…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *