Jacht op damherten in Velsen

Vanwege de voortdurende  onwil van de gemeenteraad van Amsterdam om aan wildbeheer te doen in het Amsterdamse Waterleidingduin, is er al jaren sprake van overbevolking van dat gebied door damherten.  Met een hek langs de Vogelzangseweg werd getracht emigratie van deze herten te voorkomen, maar al lang zijn er grote groepen herten het gebied ontvlucht.

damhert_in_vizierVanwege dat overschot aan damherten in het Amsterdamse Waterleidingduin en het niet reguleren van de damherten populatie aldaar,  is er nu door de provincie besloten dat alle damherten buiten het gebied van het Amsterdamse waterleidingduin moeten worden afgeschoten; het zogenaamde nulstandsbeheer.

Dat houdt in dat elk hert buiten het Amsterdamse Waterleidingduin gebied moet worden afgeschoten, ook al is er in de gebieden er omheen zeker wel ruimte voor populaties damherten. Zo zijn er in Velsen damherten te zien en niet alleen in het nationaal park Kennemerduinen, maar ook in de duinen langs de zeereep en de zogenaamde duinen van Velsen tussen Heerenduinweg, Zeewijk en het strand. In de gemeente Velsen wordt op de damherten gejaagd, zeker ook buiten het nationaal park. Voor deze jacht moeten de particuliere grondeigenaren een grondgebruiker verklaring afgeven, alvorens men mag over gaan tot afschot.

Ons bereiken berichten dat het jagen in de Velsense duinen tussen Heerenduinweg en het strand gedaan wordt  een jager-politieagent en een burger jager. Het jagen gebeurt tijdens de schemering in een  openbaar toegankelijke gebied. Wandelaars met of zonder hond lopen daardoor risico’s. Dat geldt ook voor trimmers, die op vroege tijdstippen daar sporten.  Het afschieten van herten in zo’n gebied zonder bekendmaking en/of veiligheidsmaatregelen kan dan ook uiterst gevaarlijk zijn.

Velsen Lokaal heeft daarom vragen gesteld aan het college of er beleid is gemaakt voor het afschieten van de herten en de veiligheidsmaatregelen in openbare gebieden.
Daarnaast wil Velsen Lokaal weten wat de driedubbele rol is van  politieagent/jager als coördinator versus toezichthouder en deelnemer aan het nulstandsbeheer en hoe deze drie functies verenigd kunnen zijn in één persoon.

2 antwoorden
 1. J. Schafstall
  J. Schafstall zegt:

  het afschieten gebeurd met groot kaliber jachtgeweren. Deze kogels gaan na het raken van het hert gemiddeld nog 800 meter “Verder” .Dit in tegenstelling toen er in het verleden op konijnen werd gejaagd op gemeente gronden dmv een hagel geweer. Het gebruik hiervan is ten opzichte van de kogel geweren relatief veiliger.
  Het gebruik van kogelgeweren in in de openbare ruimte is per definitie “gevaarlijk” Overigens zou moeten worden nagegaan of de gemeente als grondeigenaar Via de provincie toestemming heeft gegeven voor het afschieten van de damherten. De smoes dat de gronden waarop de herten worden geschoten deel uitmaken van het natura 2000 gebied zou geen stand mogen houden.
  Belangen verstrengeling van de politieman/ handhaver die in werkelijkheid verbonden is aan de afdeling Bijzondere Wetten is op z’n minst een glijdende schaal.

  Beantwoorden
 2. Lesley
  Lesley zegt:

  Afschieten van dieren, omdat men ze daar niet wenst, is sowieso absurd. Hoe je het ook wend of keert. Ongewenste mensen schiet je toch ook niet af, die “herplaats” je toch ook? Dieren zijn ook levende wezens van vlees en bloed, net als mensen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *