Velsen Lokaal bezorgd over gebruiksvriendelijkheid gemeentelijke website

Het IT bedrijf UNITid heeft voor de tweede keer de websites van de 100 grootste gemeenten in Nederland getest op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Op 2 april 2014 heeft UNITid de website van de gemeente Velsen getest. Uiteindelijk kwam Velsen niet goed uit de bus: Velsen eindigde met 50 van de 100 te verdienen punten op de 96e plaats van de 100 geteste gemeenten.

De test is online te raadplegen. Hoewel de test geen uitgebreide vergelijking is van alle gemeentelijke websites, geeft het wel een goede indicatie van de gebruiksvriendelijkheid.

Inwoners steeds meer afhankelijk van website

Velsen Lokaal maakt zich zorgen over de gebruiksvriendelijkheid van de gemeentelijke website. Raadslid Bram Diepstraten heeft daarom raadsvragen gesteld aan het college van B&W. Diepstraten: “Door decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten wordt steeds vaker van de burger verwacht dat hij zijn zaken zelfstandig afhandelt op de website van zijn gemeente. Van belang is dan uiteraard o.a. dat burgers altijd en overal (via PC, smartphone en tablet) informatie snel kunnen vinden, informatie actueel en up to date is, dat digitale diensten snel en goed toegankelijk zijn, etcetera.”

Waarmerk Drempelvrij

drempelvrijOok voldoet de gemeentelijke website nog niet aan de minimale eisen van het Waarmerk Drempelvrij. Dit is het Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites. Het waarmerk kent drie niveaus. Het hoogste niveau van dit waarmerk is per 1 januari 2015 verplicht voor overheidswebsites. Websites hadden nu echter al moeten voldoen aan de minimale eisen. Voor de website van Velsen is dat nog niet het geval.

Vragen aan college

Diepstraten wil van het college weten of er al eens onderzoek is gedaan naar de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de website. Ook wil hij weten waarom de website nog niet voldoet aan de minimale eisen en wanneer inwoners een betere website kunnen verwachten. Diepstraten: “Om echt te weten of een website gebruiksvriendelijk en toegankelijk is moet hij getoetst zijn op bepaalde criteria, maar uiteindelijk wil je weten of bezoekers van de website de site gebruiksvriendelijk en toegankelijk vinden. Ik hoop dan ook dat het college een burgerpanel enquête organiseert om dat te onderzoeken, naast de verplichte onafhankelijke toetsing voor het Waarmerk Drempelvrij.” Diepstraten zegt met zijn vragen na te streven dat de website zo snel mogelijk gebruiksvriendelijker en toegankelijker wordt. “Niet omdat het moet maar omdat burgers dat anno 2014 verwachten. Bovendien moet ook je website tip top in orde zijn als je je wilt meten met de beste gemeenten van Nederland.”

 

2 antwoorden
  1. V. Elsenaar
    V. Elsenaar zegt:

    Velsen Lokaal heeft een uitstekende, informatieve en overzichtelijke website met goede, inhoudelijke bijdragen. Bovendien heb ik veel waardering voor de actualiteit van de website. Ik ben een vaste lezer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *