Juridische vuurproef bestemmingsplan HOV Velsen tracé

Terwijl de aannemer, provincie en gemeente voorbereidingen treffen voor de aanleg van de vrijliggende busbaan van IJmuiden naar Santpoort-Noord, moet het bestemmingsplan HOV tracé nog een juridische vuurproef bij de Raad van State doorstaan. Maandag 13 juli zal de Raad van State in Den Haag de zaak inhoudelijk bespreken, die door tegenstanders en omwonenden van het tracé is aangespannen.trace

  • Raad van State behandelt beroep tegen betemmingsplanwijziging
  • Juridische vuurproef bestemmingsplan HOV Velsen tracé

Bestemmingsplan HOV tracé

Op 5 juni 2014 heeft de meerderheid van de gemeenteraad van Velsen ingestemd met de bestemmingsplanwijziging die het HOV tracé over de oude spoorbaan mogelijk maakt. Velsen Lokaal stemde destijds tegen de bestemmingsplanwijziging vanwege het in haar ogen ontbreken van nut en noodzaak voor de busbaan en van voldoende draagvlak onder de bevolking. Wij besloten in dezelfde raadsvergadering de strijdbijl te begraven, omdat dit besluit het politieke slotstuk was van de jarenlange strijd tussen Velsen Lokaal en coalitiepartijen vanwege het HOV project.

Raad van State oordeelt

Na het raadsbesluit hebben verschillende omwonenden en organisaties beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de vaststelling van het bestemmingsplan. Na een lange voorbereidingstijd zal de Raad morgen (13 juli) de zaak inhoudelijk behandelen. Bij dit ruimtelijke ordeningsvraagstuk zal de Raad van State beoordelen in hoeverre de gemeente Velsen de wettelijke procedures, die gelden bij het vaststellen van een bestemmingsplan, correct heeft gevolgd. Hoewel de Raad dus niet inhoudelijk zal oordelen over HOV Velsen zal deze wel in moeten gaan op de onderzoeken en onderbouwing van de bestemmingsplanwijziging.

Velsen Lokaal volgt de zaak

Omdat ons standpunt over het HOV tracé in Velsen niet is gewijzigd, volgen wij de behandeling door de Raad van State dan ook met interesse. Dit zal overigens voor voorstanders van het tracé niet anders zijn. Het zal dus nog even billenknijpen worden voor de voor- en tegenstanders. Daarom verbaast de laatste nieuwsbrief van het HOV project ons niets. Propaganda, wishfull thinking en angst bij elkaar. Dat kunnen we begrijpen. Ook wij kijken met een zekere opwinding uit naar de uitspraak van de Raad van State. Naar verwachting zal dat ongeveer 6 weken duren. Dus na de zomer weten voor- en tegenstanders definitief waar ze aan toe zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *