Velsen Lokaal op de koffie bij Hospice De Heideberg

Nathanael Korf en Bart Tijl hebben een bezoek gebracht aan Hospice De Heideberg in Santpoort-Noord. Na een rondleiding werd plaatsgenomen aan de grote tafel, een centrale plek voor zowel de gasten en familieleden, maar ook voor de medewerkers en vrijwilligers.

Grote tafel

Genietend van de koffie werd met zeer veel enthousiasme verteld over het functioneren van het Hospice in het prachtige pand waarin zij gehuisvest is.

Een team van een klein aantal professionals en maar liefst 92 (!) vrijwilligers zet zich dagelijks in om gasten zo goed mogelijk te begeleiden. Stuk voor stuk mensen die weten waar het om moet gaan bij iemand die in de allerlaatste fase van zijn of haar leven is.

Hartverwarmend om waar te nemen hoe men in staat is om alle gezindten optimaal te begeleiden, ook de families van de gasten.

Kaars

KaarsZoals de grote tafel een belangrijke plek is waar iedereen samenkomt en gesprekken heeft of stil zit te zijn, is er nog een belangrijke centrale plek in het Hospice.

Bij de begeleiding spelen rituelen een hele belangrijke rol. Heel veel mensen hebben hun eigen rituelen, maar er zijn ook vaste rituelen in het Hospice die door de gasten als zeer fijn ervaren worden.

Een heel markante positie heeft de kaars in de centrale hal van het Hospice. Deze wordt altijd aangestoken als een gast echt in de laatste fase van het leven is. Het wordt gezien als een van de fraaiste symbolen binnen het huis.

Historisch gezien zijn er contacten tussen het Hospice en leden van Velsen Lokaal. Tijdens een gesprek kwam men op het idee om voor de kaars een fraaie plek te creëren. Deze mogelijkheid werd door de mensen van De Heideberg omarmd en de zoektocht leidde naar een fraaie lantaarn.

Voorrecht

Daags voor kerst is de lantaarn door Lorinda van De Heideberg geïnstalleerd en de kaars door Nathanael P1070491ontstoken. De medewerkers waren zeer verheugd met het geschenk, maar eigenlijk ervaart Velsen Lokaal het schenken als een groot voorrecht.

Het ritueel met de kaars heeft een mooie plek en kan daardoor wellicht nog meer troost bieden. Daar een steentje aan bijdragen staat in geen verhouding met alles wat de mensen van Hospice De Heideberg doen.

Hulde voor dit werk waar gasten en familieleden heel veel kracht uit putten en richting mee krijgen!

P1070492

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *