Vragen over privacy Velsenaren op Facebookpagina Velsen

De gemeente Velsen heeft onlangs Velsenaren genaturaliseerd tot Nederlanders. Dat is overigens wat anders dan statushouders. Van deze personen zijn foto’s op de Facebookpagina van de gemeente geplaatst.

Volgens Velsen Lokaal is dit zonder hun toestemming gebeurd. Maurice Bok, raadslid voor Velsen Lokaal, heeft daarom raadsvragen gesteld. ‘Ik heb bij het bericht hele vervelende reacties gelezen. Een feestelijke bijeenkomst heeft daardoor een nare bijsmaak gekregen. Het tast de privacy van deze mensen aan. Ik vind dat de gemeente op zijn minst om toestemming voor publicatie had moeten vragen.’ Bok wil weten of dit klopt en of er social mediabeleid is. Hij wil bovendien dat de gemeente richtlijnen opstelt als die er niet blijken te zijn.


De raadsvragen

De gemeente Velsen gebruikt een Facebookpagina om te communiceren met de inwoners van Velsen. Bij deze berichten van gebeurtenissen in Velsen worden regelmatig foto’s geplaatst.

Deze maand is een aantal inwoners van Velsen genaturaliseerd tot Nederlander, wat voor die Velsenaren een feestelijke gebeurtenis was. Op de Facebookpagina van de gemeente Velsen zijn foto’s van deze inwoners duidelijk herkenbaar geplaatst. Een aantal reacties, geplaatst door andere inwoners van Velsen, zijn van dien aard dat deze de feestelijke gebeurtenis een nare nasmaak geeft.

Social mediakanalen zijn een goed instrument om te communiceren met onze inwoners. Het lijkt echter dat niet elk onderwerp geschikt is voor dit kanaal, of geschikt is om reacties onder te laten plaatsen.

Vraag 1
a. Op welke wijze worden inwoners om toestemming gevraagd hun foto op de social media kanalen, zoals Facebook, van Velsen te plaatsen?
b. Indien dit niet gebeurt is het College het met Velsen Lokaal eens dat dit wel zou moeten gebeuren?

Vraag 2
a. Wat is het beleid met betrekking tot het gebruik van social media, zoals Facebook? Wanneer wordt er de mogelijkheid geboden om te reageren, en als die mogelijkheid wel wordt geboden hoe worden deze reacties gemonitord en gemodereerd?
b. Indien daar geen beleid voor is, is het college met Velsen Lokaal eens dat het wenselijk is om hier richtlijnen voor op te stellen en de reacties op de social media kanalen van Velsen te monitoren en te modereren?
c. Indien van toepassing, wanneer kunnen deze richtlijnen verwacht worden?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *