Ontwikkelperspectief Middenduinrand

De Middenduinrand is een groot en uniek gebied. Het loopt van het Noordzeekanaal tot aan de Provinciegrens met Zuid-Holland. Om dit uniek gebied te beschermen en te behouden, hebben verschillende partijen (gemeenten, provincie en natuurorganisaties) een ontwikkelingsperspectief opgesteld.

Ontwikkelperspectief Binnenduinrand

Doel ontwikkelperspectief Binnenduinrand

Dit perspectief heeft als doel om een richtlijn te zijn voor verdere ontwikkeling of juist te besluiten om bepaalde ontwikkelingen niet toe te staan. Dit ontwikkelingsperspectief beschrijft onder andere de het unieke karakter en de mogelijkheden van dit gebied. Belangrijk zijn de natuurwaarde en de recreatiemogelijkheden.

Woningbouw in dit gebied wordt eigenlijk als ongewenst bestempeld. Aan de andere kant staat ook in dit perspectief vermeld dat er toeristen vanuit de rest van de Randstad, met name Amsterdam naar dit gebied moeten komen. Dit onder het motto ‘Visit Amsterdam, see Holland’. Daarnaast is er ook een behoefte aan wonen in de hele Randstad.

Deze behoefte moet ingevuld worden met een nieuwbouwopgave. Best een ingewikkeld verhaal, als je bedenkt dat er rondom Schiphol, recentelijk bij Weesp, nieuwbouwplannen in de ijskast gezet worden omdat de grenzen van de geluidsnormen van Schiphol bereikt worden.

Woningbouwopgave en toeristische druk

Er wordt dus gekeken naar het gebied aan de Westkant van de Randstad. Het gebied waar ook de Middenduinrand toe behoort. De opgave voor woningbouw mag volgens dit perspectief niet plaats vinden in, maar ook niet in de randen van, dit gebied. Over deze tegenstrijdigheid maakt Velsen Lokaal zich echt zorgen.

Want voor je het weet is de Middenduinrand te vergelijken met het dranghek voor het podium bij een popconcert. Een goed concert maar hoe fijn is het om vooraan te staan. Super, je hebt goed zicht, maar als de menigte achter je je platdrukt tegen het dranghek, wordt het minder prettig.

Velsen Lokaal is zeker voorstander om de natuurwaarden van dit uniek gebied te behouden. Waar Velsen Lokaal wel voor wil waken is dat het een minder fijne woonplek wordt, door toerisme vanuit de hoofdstad en druk vanuit de randstad om meer woningen te bouwen aan de rand van dit gebied.

We hebben de wethouder in de sessie van 21 september nadrukkelijk meegegeven dat de globale ontwikkeling van dit gebied als beschreven ons aanstaat. We vrezen echter dat het of niet haalbaar is om van de randen dit gebied af te blijven, of om het leefgebied in Velsen door de druk vanuit de randstad en de beperkingen van het gebied leefbaar te houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *