Raadsvragen incidenten Tata Steel

De zorg die Velsen Lokaal heeft over ons woon- en leefklimaat blijkt wederom niet ongegrond. Naar aanleiding van recente berichtgeving in de IJmuider Courant en eigen waarneming op de site www.luchtmeetnet.nl heeft ons raadslid Peter Stam raadsvragen aan B&W gesteld.

Aandacht voor luchtkwaliteit Velsen

Deze vragen zijn een logisch vervolg op de eerder door Velsen Lokaal geïnitieerde sessie “Stapeling van milieueffecten langs/bij het Noordzeekanaal” eind 2016 en onze weerstand tegen de plaatsing van windmolens op het sluiseiland, het z.g. windpark Spuisluis. Buiten het feit dat Velsen Lokaal alleen plaatsing van windmolens op zee als oplossing ziet, vindt Velsen Lokaal een verslechtering van de luchtkwaliteit, die optreedt in een straal van 1,5 km rond de op het sluiseiland te plaatsen windmolens onacceptabel.

Velsen Lokaal maakt zich hard voor een schoon leefmilieu en betere luchtkwaliteit.

Video van een van de incidenten in een transformatorhuis juni 2017

Toelichting bij de raadsvragen incidenten Tata Steel

Na eerdere berichtgeving in de IJmuider Courant op 29 augustus 2017, vandaag 31 augustus 2017 wederom een artikel in diezelfde krant over milieumeldingen bij Tata Steel onder de kop “Veel ‘foutjes’ bij Tata Steel”. Het betreft elfhonderd meldingen in de eerste helft van 2017, van morsen van olie tot rookwolken. Nu is het niet zo dat Velsen Lokaal zich direct zorgen maakt over het morsen van wat olie maar daarentegen wel over de excessieve uitstoot van fijnstof en roet.

Verder verbaast het Velsen Lokaal dat over de uitstoot van zwarte rook (artikel van 29 augustus 2017), de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied weet te melden dat het zaterdag 27 augustus 2017 ging om rook uit de oxystaalfabriek en op zondag 28 augustus 2017 om rook uit de kooksfabriek. En dat bij navraag bij Tata Steel blijkt dat men geen weet heeft van deze incidenten.

Daarnaast blijkt bij raadpleging van de meetgegevens van station Reyndersweg dat er in het tijdvak van 25 t/m 31 augustus 2017 in met m.n. de uitstoot van fijnstof PM10 pieken hebben gezeten tot wel 200 microgram/m3 en fijnstof PM2,5 tot bijna 80 microgram/m3.

Meetgegevens fijnstof PM10 ReynderswegMeetgegevens fijnstof PM25 Reyndersweg

Raadsvragen

Vraag 1

  1. Heeft het college kennisgenomen van deze berichtgeving? En is het college al voor de berichtgeving in de krant geïnformeerd over de incidenten?
  2. Zo ja; wanneer en wat vindt het college van deze incidenten?
  3. Is het college het met Velsen Lokaal eens dat inwoners gealarmeerd moeten worden bij ernstige incidenten? Wat zijn de afspraken met Tata Steel en toezichthouders over het publiekelijk melden van incidenten?

Vraag 2

  1. Kan het college een kwantitatief beeld schetsen van de aard en oorzaak van de incidenten en uitstoot van gevaarlijke stoffen en fijnstof in 2017?
  2. En van de gevolgen voor de volksgezondheid in Velsen, Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk.

 Vraag  3

  1. Hoe verhouden de aantallen incidenten in 2017 zich tot eerdere jaren? Kan het college ons in een grafiek of andere kwantitatieve weergave inzicht geven in de trends?
  2. Welke acties ondernemen het college, de toezichthouder(s) en Tata Steel om het aantal incidenten terug te dringen?

Vraag 4

  1. Wie is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van Tata Steel m.b.t. haar milieuvergunningen?
  2. Hoe vindt het toezicht plaats, met welke methoden en binnen welke termijnen?
  3. In hoeverre heeft de bevoegde toezichthouder overtredingen geconstateerd en beboet? Graag een kwantitatief overzicht.

Vraag  5

  1. Hebben diegene die verantwoordelijk zijn voor de naleving van milieuvergunningen door Tata Steel een verantwoordingsplicht naar de gemeente Velsen als zich incidenten voordoen?
  2. In hoeverre mengt het college zich in het belang van onze inwoners ten aanzien van het naleven van en toezicht houden op de aan Tata Steel verstrekte vergunningen.

Vraag 6

  1. Wat was de oorzaak van de uitstoot bij de oxystaalfabriek en kooksfabriek?
  2. Hoe groot is de kans op herhaling van deze uitstoot?
  3. Welke maatregelen worden getroffen om herhaling van dergelijke uitstoot te voorkomen. 

Vraag 7

Zijn in de milieuvergunningen voor Tata Steel onderhoudseisen of andere voorwaarden gesteld ter voorkoming van incidenten?

Vraag 8

Wie houdt toezicht op het onderhoud van installaties zoals bijvoorbeeld van de kooksfabriek, en in hoeverre wordt het college daarover geïnformeerd?

Vraag 9

In hoeverre hebben de activiteiten en incidenten van Tata Steel invloed op de ontwikkeling van het toerisme en het verblijven op de stranden van Velsen-Noord en Wijk aan Zee.

 

[2] https://www.luchtmeetnet.nl/

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *