Roadmap 2030

6 juni 2019 was Velsen Lokaal aanwezig bij presentatie van Roadmap 2030 van Tata Steel in Wijk aan Zee. In de Roadmap 2030 kondigt Tata Steel een 25 tal maatregelen aan ter verbetering van de leefomgeving, dit onder druk van de hevige protesten tegen de grafietregens.

RIVM

Eerder deze week bracht het RIVM het onderzoek naar buiten met betrekking tot de gevaren voor de gezondheid van de grafietregens. De uitkomst was schokkend met name door de aanwezigheid van zware metalen als lood, mangaan en vanadium. Met name lood kan gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling bij kinderen. Het groots aangekondigde plan ter verbetering van onze leefomgeving bevat echter weinig directe concreet uitgewerkte zaken en mist urgentie en de presentatie miste empathie.

Oorzaak

Drie punten verdienen direct nadere toelichting: Uit de monsters van de grafietregens is gebleken dat niet alleen de Rozaslak daarvan de veroorzaker is maar dat ook de Converterslak een belangrijke component is. Voor de Rozaslak bouwt met momenteel een grote hal maar een oplossing voor de Converterslak gaat nog jaren duren. Hoezo na april 2020 geen uitstoot meer?

4,5 ton lood

Een andere grote vervuiler zijn de cokesfabrieken. Duidelijk is geworden dat dit te wijten is aan achterstallig onderhoud en dat het nog zo’n 8 jaar duurt alvorens dit is opgelost. Verder heeft Peter Stam namens Velsen Lokaal een vraag gesteld over het aangetroffen lood. Duidelijk is namelijk dat naast de uitstoot van lood in de grafietregens Tata Steel nog zo’n 4,5 ton aan lood uitstoot in de reguliere processen. Is de impact daarvan ooit onderzocht? Velsen Lokaal hoopt daar op 19 juni een antwoord op te krijgen tijdens de informatieavond die de provincie Noord-Holland samen met het RIVM organiseert om de uitkomsten van het RIVM te bespreken.