Politieke Winterslaap

Er is heel vaak een parallel te trekken tussen ons leven en de dierenwereld. In dit geval een parallel tussen de politiek en de dierenwereld. We introduceren een nieuw fenomeen: de politieke winterslaap.

winterslaapWinterslaap
De winterslaap kennen we vooral bij beren. Op wikipedia staan hier wat interessante weetjes over geschreven. Eentje licht ik er uit:  “Het evolutionaire voordeel van het houden van een winterslaap is dat een dier tijdens de winter kan overleven, zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van voedsel, dat dan moeilijk is te vinden.”
Vrij vertaald betekent een winterslaap: je doet niets, je steekt geen energie in zaken en je hoopt dat alles goed komt als er zich weer voedsel aandient.

Bruggetje
Nu het bruggetje naar de Velsense politiek. Op dit moment lijkt het er namelijk op dat het college een winterslaap houdt. Bij gebrek aan onderwerpen (voedsel) worden aan de lopende band vergaderingen geannuleerd, samengevoegd. Deze periode van winterslaap werd ingeleid door een begroting 2015 die als hamerstuk werd afgehandeld. Sindsdien is er beleidsmatig eigenlijk nauwelijks iets gebeurd en tot en met eind februari blijft dat grotendeels zo.

Natuurlijk lag de focus de afgelopen periode bij de 3 decentralisaties (3D’s: Jeugdwet, participatie en WMO). Dat is ook heel belangrijk, maar vooral ook een zaak van uitvoering. Beleidsmatig hoefde daarin niets meer te gebeuren.

Voedselschaarste
Je mag toch verwachten dat er na de verkiezingen in 2014 een ambitieus collegeprogramma is opgesteld, waarmee de politieke agenda voor de komende 4 jaar gevuld zou worden en dat er eigenlijk te weinig tijd zou zijn om alles uit het programma te kunnen realiseren. Voedsel in overvloed en zeker geen tijd voor een winterslaap. Wat moeten onze burgers ervan denken dat al in het eerste jaar na de verkiezingen het voedsel kennelijk schaars is geworden en dat het tijd is voor een winterslaap?!? Overleven is natuurlijk essentieel, maar ik ben er van overtuigd dat onze burgers meer verdienen. Zij mogen van het gemeentebestuur verwachten dat als het voedsel schaars is, zij gaan zoeken naar nieuw voedsel en dan de weg wijzen naar dat voedsel. De visie op Velsen 2025 heeft voldoende ambitie in zich en als we dat over 10 jaar willen bereiken, dan moeten we nu vol doorpakken met concrete plannen!! Dan kan het niet zo zijn dat het college in een winterslaap bezig is met overleven….

narcisVelsense Lente
We zien reikhalzend uit naar de politieke lente. Wellicht zelfs een Velsense lente, waarin het nieuwe geluid in de raad leidt tot een raadsagenda: onderwerpen die door de gemeenteraad op de agenda zijn gezet (in plaats van wachten tot het college zaken agendeert).
Velsen Lokaal werkt hard mee aan het opstellen en invullen van deze raadsagenda die in de komende maanden verder vorm gaat krijgen. De raad is wakker en aan zet.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *