Weekendoverpeinzing: vrijheid van meningsuiting

Velsen Lokaal heeft het volledig eigen beschikkingsrecht om haar mening aan de Velsense burger kenbaar te maken. Die openheid is altijd onderdeel van de visie van Velsen Lokaal geweest en zal dat ook nu blijven.

‚ÄĘ Legitimiteit van de burger¬†moeten ook wij¬†keer op keer van de burger verdienen
‚ÄĘ Landelijke partijen durven media zelf meer pro-actief op te zoeken alvorens een voorstel wordt behandeld

Waarom deze inleiding voor deze weekendoverpeinzing? Ik zal trachten dat uit te leggen. Ontwikkelingen in de media wereld maken het mogelijk alles wat je denkt, te kunnen publiceren. Twitter en Facebook zijn daarvan de meest voor de hand liggende voorbeelden. Vrijheid van meningsuiting zeggen we dan in een land waarin vrijheid hoog in het vaandel staat. Wanneer je het als privé persoon te bont maakt Рdoor bijvoorbeeld op te roepen tot acties, of zeer discriminerende uitlatingen Рdie grote maatschappelijk onrust veroorzaken, dan zijn gepaste maatregelen op zijn plaats. We hebben in de afgelopen paar jaar in ons land gelukkig slechts een enkel escalerend voorbeeld meegemaakt. Over het algemeen gedragen we ons best redelijk. Natuurlijk is er sprake van ongepaste reacties op artikelen in kranten, maar de werkelijke impact van een paar honderd reacties op een artikel van bijvoorbeeld GeenStijl is doorgaans nihil.

Elke mening telt voor iedereen op een andere wijze

meningOp deze website¬†staan – sinds de start in mei 2010 – inmiddels zo een 550¬†artikelen, met ongeveer¬†300 reacties. De inhoud omvat¬†hetgeen wat wij vinden van diverse zaken, al dan niet direct voor uw belang, beschouwend, vooruitziend of¬†terugkijkend. Stuk voor stuk artikelen, die er volgens ons voor u toe doen. De ene keer meer, de andere keer minder. Artikelen bestaan uit inhoud en vorm. Hoe dan ook, de vorm bepaalt de impact van de inhoud. Elke zin kan op talloze manieren worden geschreven en vooral ook worden ge√Įnterpreteerd door de lezer. Dat realiseren wij ons goed.

Vrijheid van meningsuiting heeft met de komst van digitale media kanalen aan ‘meerwaarde’ gewonnen. Dat wil zeggen dat meer mensen dan voorheen makkelijker hun eigen mening kunnen communiceren. In het politieke speelveld heeft dat het afgelopen decennium¬†flinke impact gehad. Politici staan meer dan voorheen in het centrum van de dagelijkse belangstelling. Zowel positief als negatief. Communicatie afdelingen worstelen met de transparantie die door de burger wordt ge√ęist. Politieke partijen zelf zien juist meer mogelijkheden beter met hun achterban te communiceren. Tegengestelde bewegingen die op menig overheidsniveau nog wel eens in discussies resulteren.

De ‘doe het zelf burger’ met een steeds vaker ter zake doende mening

Media gedragscodes voor elke politicus voor elke partij? Dat zou de ouderwetse oplossing zijn, die zelfs nog door menig ambtenaar, wethouder of zelfs burgemeester zou kunnen worden ondersteund. Wat was die tijd fijn, dat alles nog voor de burger kon worden bedacht en dat diezelfde burger niet of nauwelijks de moed had om een brief naar een ambtenaar, raadslid of wethouder te sturen. De ‘doe het zelf burger’ is echter een stuk mondiger geworden en zoekt de confrontatie tegenwoordig zelf wel op. Gisteravond spraken een kleine 20 mensen in over het bestemmingsplan voor het HOV traject. Ik heb veel waardering voor de wijze waarop al deze mensen waren voorbereid en goed konden verwoorden wat er onder de mensen leeft rondom dit onderwerp. Natuurlijk gaan wij daar wat over schrijven. Wij willen onze mening delen, omdat wij vinden dat u daar recht op heeft. Risico’s? Jazeker, want ook de wijze waarop wij onze verhalen optekenen kunnen resulteren in verwarring, in wederom nieuwe meningen, inzichten en visies. En die sluiten misschien wel helemaal niet aan bij hetgeen wij bedoelden. Communicatie is nu eenmaal een moeilijk vak.

Kamertjes

Zo ook de wijze waarop politici met elkaar communiceren. En dus ook de manier¬†waarop politici reageren op hetgeen wij als Velsen Lokaal als oprechte mening op deze website en via Twitter en Facebook communiceren. Toch blijven we dat op onze geheel eigen wijze doen. Wij vinden dat u het recht heeft te weten wat wij doen, waarom we wat doen en met wie. Dat betekent dat wij het risico nemen dat sommige verhalen bij diverse typen collega’s wel eens niet in goed aarde vallen.¬†Komt dat vaak voor? Nee hoor, maar als het een keer gebeurt, dan escaleert dat in een paar kamertjes aan het Plein ’45. Dat mag u best weten. Want ook de mensen van Velsen Lokaal zijn slechts gewoon mensen, die voor hun mening durven uitkomen. En dat zullen we onverminderd blijven doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *