Oproep: Onderteken het referendumverzoek bestemmingsplan HOV tracé

Drie Velsense stichtingen verenigd in het Referendum Comité voor HOV over Bus 75 tracé willen opnieuw een referendum aanvragen. Dit keer niet over het HOV in het algemeen maar over het bestemmingsplan HOV tracé waarover de gemeenteraad in de loop van juni een besluit wil nemen. Het gaat om de Stichting Belangengroep Bewoners van Houtenlaan en Zeeweg, de Stichting Dorpsraad Driehuis en de Stichting Visie & Analyse.

Velsen Lokaal steunt dit initiatief en roept voor- en tegenstanders van het HOV tracé op om het zogenaamde inleidend verzoek voor een referendum te ondersteunen. Dit kan door een handtekeningenlijst te tekenen. Dit moet wel op het gemeentehuis gebeuren. In de publiekshal staan zuilen waarop een speciale selectiebutton voor het referendumverzoek is geplaatst. Als u die knop selecteert, krijgt u een bon waarmee u bij de publieksbalie wordt opgeroepen. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen. Houd er ook rekening mee dat alleen kiesgerechtigde inwoners van Velsen het verzoek kunnen ondertekenen.

ijc-hov

Artikel IJmuider Courant

Persbericht van het Referendum Comité

“Vanaf maandag 12 mei 2014 kan iedere kiesgerechtigde inwoner van de gemeente Velsen een inleidend verzoek ondertekenen tot het houden van een referendum over het bestemmingsplan HOV tracé. De inwoners dienen hiervoor, met een legitimatiebewijs, tijdens openingstijden naar het gemeentehuis te gaan. Bij de receptie/balie liggen de betreffende lijsten gereed ter ondertekening. Op de zuilen waar bezoekers van het gemeente service centrum  hun komst kunnen melden, is een knop ‘referendumverzoek’ gemaakt. De mogelijkheid tot het ondertekenen van het inleidend referendum verzoek loopt waarschijnlijk door tot en met 27 mei.

Drie stichtingen, verenigd in het Referendum Comité voor HOV over bus 75 tracé, die het initiatief hebben genomen om de gemeenteraad van Velsen te vragen om over het Bestemmingsplan HOV tracé een referendum te houden, dienen uiterlijk 1 week vóór de definitieve besluitvorming – waarschijnlijk op 5 juni – een ‘inleidend verzoek’ te overleggen, met minimaal 250 handtekeningen ter ondersteuning. De inzet van het referendum is kort maar krachtig. U bent vóór of tégen de genoemde  wijziging van het bestemmingsplan! Dit maakt dat zowel vóór- als tegenstanders met hun handtekening onder het inleidend referendumverzoek kunnen zetten. Daarna is het aan de gemeenteraad om de volgende stap te kunnen nemen.

De drie stichtingen zijn: Stichting Belangengroep Bewoners van Houtenlaan en Zeeweg, Stichting Dorpsraad Driehuis en Stichting Visie & Analyse. Deze initiatiefnemers vinden het jammer dat in de nieuwe referendumverordening van 2013 geen uitzondering is gemaakt in het ‘brengmodel’ van handtekeningen voor ouderen en minder valide mensen, door voor hen de mogelijkheid van digitale ondertekening met Digid open te stellen. Een gemiste kans, zo lijkt het.

Gelet op deze ultieme uitdaging voor zowel het college, de gemeenteraad als uiteraard de stemgerechtigde inwoners is het referendum een kans om via een andere democratische weg voor eens en altijd dit het dispuut over de voor en tegens van het bestemmingsplan HOV tracé te slechten. Dit zou een begin van echte burgerparticipatie kunnen zijn.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *