Initiatief raadsvoorstel referendum HOV tracé

Zoals vorige week al aangekondigd heeft Velsen Lokaal een initiatief raadsvoorstel ingediend om het inleidend referendumverzoek voor een referendum over het bestemmingsplan HOV tracé te honoreren. 

Download (PDF) het initiatief raadsvoorstel van Velsen Lokaal

hov tracéBinnen een week zijn er ruim voldoende handtekeningen gezet ter ondersteuning van het inleidend verzoek dat door inwoners van Velsen is ingediend. Minimaal 250 handtekeningen waren nodig. Het lijkt er zelfs op dat er meer handtekeningen zijn gezet dan bij het eerste referendumverzoek over het HOV tracé in 2012. Dit ondanks het vereiste om de handtekening op het stadhuis te zetten. Dat toont wat Velsen Lokaal betreft nog maar eens aan dat de onvrede over het doorlopen proces groot is en er behoefte is aan een volksraadpleging specifiek over dit onderwerp.

D66 Velsen en PvdA

Vooral de coalitiepartijen lijken het inleidend verzoek niet te willen steunen, waardoor een initiatief voorstel nodig is en de wens van een volksraadpleging te benadrukken. Omdat Velsen Lokaal veel waarde hecht aan de stem van de burgers heeft Velsen Lokaal dit initiatief raadsvoorstel ingediend. Tot onze verrassing hebben D66 Velsen en de PvdA zelfs een initiatief raadsvoorstel (PDF) ingediend om het verzoek NIET te honoreren.

Voor Velsen Lokaal zijn de belangrijkste argumenten om het verzoek te honoreren:

  • De aanhoudende maatschappelijke onrust en onvrede over het HOV tracé;
  • De onduidelijkheid over het concrete maatschappelijke draagvlak voor een Bestemmingsplan wijziging en voor het opheffen van de huidige spoorbestemming;
  • Niet eerder is de raad gevraagd om een besluit over de opheffing van de bestaande spoorbestemming.

Daarnaast biedt het ook de voorstanders van het tracé gelegenheid om hun eigen stelling (dat het grootste deel van de burgers in Velsen voor zijn) te toetsen.

Referendum

Als het verzoek gehonoreerd wordt, betekent dat nog niet dat er een referendum gehouden wordt. In dat geval krijgen de initiatiefnemers toestemming om een definitief verzoek tot het houden van een referendum in te dienen bij de gemeenteraad. Daar zijn dan nog eens 2500 handtekeningen voor nodig.

Aanstaande donderdagavond 5 juni worden het inleidend verzoek en beide initiatief raadsvoorstellen behandeld in de gemeenteraadsvergadering. U bent van harte welkom op de publieke tribune.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *