Woningmarktregio – Minister Blok is van het pad af

In de Woningwet 2015 is een aantal zaken met betrekking tot de woningbouw geregeld. Eén onderdeel daarvan is de woningmarktregio. Corporaties mogen alleen investeren en nieuwe woningen bouwen in de regio waar deze gevestigd zijn. Dit beperkt de mogelijkheden voor corporaties om ongebreideld te groeien. We weten allemaal waar dat toe kan leiden. Het Vestiaschandaal is nog niet ten einde. We ondervinden daar nog steeds hinder van. Goed dat Minister Blok in zijn Woningwet 2015 dit aan banden had gelegd.

woningmarktregio IJmond Amsterdam Noord-Holland

Voordelen woningmarktregio

Een andere functie van deze Woningmarktregio is dat gezocht kan worden naar een sociale huurwoning binnen deze regio en niet alleen in de gemeente waar men woont.

De Woningwet 2015 beoogt dat de schaal van een woningcorporatie in overeenstemming is met de schaal van de regionale woningmarkt. Gemeenten bepalen gezamenlijk de schaalgrootte en samenstelling van die woningmarkt.

De gemeenten stonden voor de keuze welke regio wenselijk is. De raad van Velsen heeft zich in een Raadsessie van 15 juni uitgesproken voor de kleinere woningmarktregio IJmond Zuid-Kennemerland. In plaats van de Noord-Holland Plus regio (Noord-Holland, inclusief Amsterdam, Almere en Lelystad).

Onze woningmarktregio – Ymere maakt de dienst uit

Haarlem zou ook deel uit moeten maken van deze IJmond Zuid-Kennemerlandregio. Ymere is een grote woningcorporatie uit Amsterdam. Wanneer Haarlem niet samen met Amsterdam in een woningmarktregio zit kan Ymere niet meer investeren in nieuwbouw in Haarlem. Dat is wel een nadeel, maar dat is wel een van de doelen van de regio’s. Het beperken van de ongebreidelde groei van corporaties. Ymere heeft Haarlem gedreigd dat als Haarlem voor IJmond Zuid-Kennemerland kiest zij niet meer investeren in Haarlem. Gemeente Haarlem heeft uit angst gekozen voor aansluiting bij Amsterdam.

IJmondregio te klein

Dit maakt wel dat de regio die Velsen, Beverwijk en Heemskerk voor ogen hadden te klein wordt. Zo klein dat deze niet voldoet aan het minimale aantal woningen/huishoudens. Nu wil minister Blok de IJmond gemeenten die wel handelen in de geest van zijn eigen Woningwet 2015, dwingen doormiddel van een ‘Algemene Maatregel van Bestuur’ (AMVB) om alsnog deel te nemen aan een mega regio die de halve Randstad beslaat en de grote corporaties weer alle vrijheid geven die enigszins waren ingeperkt.

Macht van grote corporaties

De grote corporaties zoals Ymere bepalen dus even (volledig ondemocratisch) hoe wij onze woningmarktregio moeten invullen. En dat was nu juist niet wat de Woningwet beoogde: de macht van de corporaties inperken…….

Het enige goede wat Minister Blok kan doen is om Haarlem met AMVB te dwingen om deel te nemen aan IJmond Zuid-Kennemerland. Want met de richting waar de minister nu in wandelt, is hij compleet van het pad af.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *