Ontknoping Westtribune Telstar

Donderdag 11 juni was de uiterste datum dat de gemeenteraad het besluit moest nemen over het verwerven van de rechten van de Westtribune op het sportpark Schoonenberg.

logo_TelstarWe hebben ingestemd met het raadsbesluit, omdat het  maatschappelijk en economisch het best  voor de hand liggende besluit is. De gemeente houdt volledige zeggenschap over de tribune en de grond en heeft zo een uitstekende grondpositie gecreëerd. Als bijkomend voordeel is dat Telstar voorlopig uit de zorgen is.

Veel informatie

Met de ambtelijke organisatie hebben de fracties uitgebreid gesproken over de zorgpunten. Aan de hand van diverse rapporten van externe adviesbureaus en de gemeentelijke advocaat lijkt de deal juridisch in orde.  Toch was het voor Velsen Lokaal een worsteling, omdat wij in eerste instantie het gevoel hadden dat we Telstar moesten redden, maar gaandeweg het proces zagen we dat de zaak genuanceerder ligt en dat het genomen besluit het hoogst haalbare was.

Twee opties

Optie 1:  de gemeente wacht de procedure van het faillissement van Memid af. De grond was al van de gemeente en memiddoordat er nooit erfpacht is betaald, was de tribune door natrekking ook al in eigendom van de gemeente;

Optie 2:  de gemeente koopt de vorderingen af voor € 740.000 en vrijwaart daarmee indirect de schulden van Telstar aan de curator/Memid.

Bij deze twee opties speelde de KNVB een belangrijke rol, want Telstar is ingedeeld in categorie 1 op grond van een zogeheten vangnetbepaling. Dat betekent dat de club in zwaar financieel weer zit en moet werken aan financieel herstel. Met een plan van aanpak moet Telstar binnen drie jaar financieel op orde komen om de club weer naar categorie 2 of 3 te brengen.  Tijdens die drie jaar wordt Telstar nauw in de gaten gehouden door de KNVB. Als de club het plan van aanpak niet waar maakt, dan kan de club uit het betaalde voetbal gezet worden.

Telstar nam in het plan van aanpak op, dat Telstar voor de huur van de westtribune  in plaats van  € 375.000 slechts € 100.000 zou kunnen betalen. Dat bedrag berekent de gemeente op grond van een marktconforme huur. Voor het indienen van het plan stelt de KNVB een termijn in van uiterlijk 15 juni a.s.  Om die reden is onder grote tijdsdruk de rechten verworven op de westtribune door de gemeente, anders zou de licentie van Telstar in groot gevaar komen.

Vraagtekens

Velsen Lokaal heeft vele vraagtekens geplaatst bij de juridische basis voor het nemen van het besluit om de schadeclaims af te kopen. Daarnaast hebben wij ons openlijk afgevraagd of de winst van deze deal breed gedragen wordt en of er niet sprake is van onredelijke bevoordeling ten opzichte van andere instellingen in Velsen en in het kader van Europese richtlijnen voor betaald voetbal. De antwoorden hebben onze ongerustheid niet helemaal weggenomen.

Velsen Lokaal en Forza IJmond ondertekenden  een amendement van fractie Dreyer mee over toekomstige financiële steun aan Telstar. Het is voor ons belangrijk om zeker te zijn, dat bij een eventueel dreigend faillissement van Telstar NV, de gemeente Velsen geen aanvullende financiële regeling zal treffen. Feitelijk is dat een bevoegdheid van het college, maar onder uitdrukkelijke toezeggingen van het college is gezegd dat dan ten allen tijde de raad zal worden geconsulteerd.

Conlusie

Alles afwegend hebben wij het college het voordeel van de twijfel gegeven. We stemden in met de kanttekening dat wij in ieder geval de vinger hebben gelegd op een aantal mogelijke risico’s.

westtribune-2a

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *