Gemeenteraad, gevangen in eigen regels?

Gisteravond (donderdag 25 februari) verzandde de raadsvergadering weer in getouwtrek rond de eigen regels van de raad. Daardoor ging er meer tijd verloren aan discussie over regels (en dus vorm), dan over de inhoud. En dat kan nooit de bedoeling zijn. 

Twee maten

Wat gisteravond gebeurde was dat een inspreker (dierenarts) geëmotioneerd haar verhaal kwam doen over onrecht dat de Velsense dierenartsen (in haar beleving) is aangedaan. Hierop kwamen veel vragen van de aanwezige raadsleden, waaronder ook van Velsen Lokaal raadslid Bram Diepstraten. Omdat een aantal vragen en antwoorden tot onduidelijkheid leidde, stelde Bram (en ook Rob vd Brink, VVD) voor om de wethouder hierop te laten reageren. Een heel legitieme vraag zou je denken (de wethouder stond zelfs al op om de gewenste reactie te komen geven), maar aangezien dat niet past in de afspraken die we onszelf hebben opgelegd, werd het verzoek niet toegestaan. Regels zijn regels. Hierover ontstond een flinke discussie en helaas waren er een aantal raadsleden die expliciet naar de regels wezen i.p.v. het moment aan te voelen. De reactie van de wethouder was waarschijnlijk korter geweest dan de tijd die nu besteed werd aan het vasthouden aan regels.

Extra wrang was dat even later bij het actualiteitenuurtje voor raadsleden eveneens een aantal gemaakte afspraken (ditmaal door andere raadsleden) met voeten getreden werd en dat dit nu kennelijk wel werd gedoogd. Je kan niet anders concluderen dan dat er met twee maten gemeten werd en de regels dus niet consequent werden gehanteerd.

Onduidelijk

Zijn de regels dan zo onduidelijk dat we daar als raad keer op keer over in discussie raken? Dat valt eigenlijk best mee. Alle afspraken over hoe we als raad vergaderen zijn gevat in een Reglement gevangenis_1_f14e2da5van Orde (RvO). Daarnaast worden er in het presidium (overleg tussen de raadsvoorzitter en de fractievoorzitters) aanvullende afspraken gemaakt over hoe we de vergaderingen zo soepel mogelijk laten verlopen. En juist daar zit het probleem: We hebben zoveel afspraken gemaakt om een vlotte vergadering te waarborgen, dat we nagenoeg geen enkele ruimte meer hebben om inhoudelijk een debat te voeren.  Regels zijn er om houvast en richting te geven en NIET om onszelf te beperken. En de raadsvergadering is nu juist de plek en gelegenheid waarbij de inwoners van Velsen het gevoel moeten hebben dat het om hen en inhoud gaat en niet om regels en zo snel mogelijk klaar zijn met vergaderen.

Ontwikkeling

We leven in de 21ste eeuw en de hele wereld maakt exponentiële ontwikkeling door, maar het lijkt alsof de gemeenteraad en haar vergadervorm nog dateert van een eeuw geleden. Waarom kunnen we niet pragmatisch reageren als het moment daarom vraagt?!? We (de lokale politiek) zouden toch juist open moeten staan voor wat leeft in een vergadering?!? En het publiek (de burgers/ aandeelhouders van de gemeente Velsen) heeft recht op duidelijkheid en hoeft het niet te slikken dat we een inhoudelijke discussie vermijden omdat de vorm (proces, regels, afspraken) dit nou eenmaal niet toestaat.

Gevoel

Het wordt tijd dat we gaan toewerken naar een minimalistisch Reglement van Orde, zodat we duidelijkheid hebben over richtlijnen, maar onszelf wel de ruimte gunnen om daar van af te wijken wanneer het moment daar om vraagt.

Ook een scheidsrechter geeft de ene keer voor een identieke overtreding wel een gele kaart en de andere keer niet. Dat heeft alles te maken met het inleven in een wedstrijd en aanvoelen waar een wedstrijd om vraagt. En dat stukje gevoel mag toch wel van een gemeenteraad verwacht worden?

 

2 antwoorden
 1. Peter Luit
  Peter Luit zegt:

  Zo is het, Velsen Lokaal had ooit de slogan ‘Minder Politiek’. Dit is zo een voorbeeld om eens flink aan te pakken. Het zogenaamde presidium is een stukje ‘machtstoneel’ van vooral de coalitie. Maar dat is allemaal zo erg nog niet. Deze inspreker werd onbedoeld ‘slachtoffer’ van gedoe en willekeur van de burgemeester in het toepassen van de (kennelijk niet duidelijke) regels. Mijn standpunt: de burger moet optimaal bediend worden. Willekeurig of een raad of een wethouder vragen kan stellen of antwoord kan geven.

  Beantwoorden
  • John
   John zegt:

   Mee eens! Echter…….Vanuit de Provincie worden zaken opgelegd. Niet mee eens? Vergeet je verdere politieke carriere. Iets anders: wat heeft de heer Verkaik te zoeken in een ver land? Deze vorkjes prikkende VVDer is zowiezo zijn geloofwaardigheid totaal verloren. Gaat hij daar kijken hoe ze daar met HOV omgaan? Of aanbestedingen? Nou ik weet het antwoord al. Gaan we na zijn bezoek daar ook midden op straat koeien slachten vanwege de viering van de ramadan? Laat me niet lachen meneer Verkaik. U bent al in de kijker over uw vele dubieuze handelingen. Sorry lezer, ik erger mij mateloos!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *